Volle lijnbus rijdt kilometers met open deur tussen Waregem en Kortrijk

Bestuurster merkt dat passagier beelden maakt, maar geeft geen krimp

rv
De bestuurster van een lijnbus die na schooltijd met tientallen reizigers van Waregem naar Kortrijk reed, heeft het traject afgelegd terwijl vooraan de bus één van de deuren bleef openstaan. “Waanzin”, zegt Philippe Van horenbeeck (48) uit Beveren-Leie. Hij zat op de bus en maakte filmbeelden van de rit. Vervoersmaatschappij De Lijn zit bijzonder verveeld met het voorval.

Philippe Van horenbeeck stapte gisterenavond in Waregem op een bus van de lijn 75. “Ik nam plaats vlak achter de bestuurster”, vertelt de man. “Toen ze vertrok, bleef één van de twee deuren vooraan openstaan. Een vergetelheid, dacht ik eerst, maar zo bleef het kilometers aan een stuk.” 

Van horenbeeck bedacht dat de deur misschien omwille van een technisch defect open bleef staan. “Maar toen we op het traject langs het busbedrijf (Autobus Parmentier, red.) passeerden en de bestuurster geen halt hield, besefte ik dat er helemaal geen sprake was van een technisch defect. Anders zou die dame toch beslist gestopt zijn bij haar werkgever zodat we konden ruilen van bus? Niet dus.” 

Verontwaardiging

Verbazing werd verbolgenheid bij de 48-jarige man. “We bleven maar rijden, ik schat op sommige plaatsen zelfs tot 90 kilometer per uur. Op de bus zaten tientallen leerlingen, flink wat van hen stonden recht. Bruusk remmen of indraaien kon er zomaar toe geleid hebben dat iemand van de bus viel. Ik besloot beelden te maken van de rit en gaf er ook wat commentaar bij. De bestuurster merkte dat op een bepaald moment maar ze gaf geen krimp. Mijn verontwaardiging bleef stijgen. Toen ik aan De Toren in Beveren-Leie afstapte en zag hoe de bus vervolgens verder reed, wéér met open deur, kookte mijn bloed.” 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Van horenbeeck prijst zich gelukkig dat er geen ongevallen zijn gebeurd. “Ik heb enkele opstappende reizigers gewaarschuwd, dat ze zich goed moesten vasthouden en zo ver mogelijk naar achter moesten doorschuiven. Achteraf besliste ik om de beelden openbaar te maken, om te vermijden dat morgen opnieuw een buschauffeur met open deur rondrijdt.”

"Onaanvaardbaar"

Inge Debruyne, woordvoerster bij De Lijn, reageert enigszins aangeslagen op het voorval. “Veiligheid is onze eerste prioriteit en ook die van onze onderaannemers (zoals Autobus Parmentier, red.)”, klinkt het. “Wat in het filmpje te zien is, is onaanvaardbaar. Samen met de firma die instaat voor het vervoer op lijn 75 gaan we onmiddellijk onderzoeken wat er precies is gebeurd. Als blijkt dat iemand een fout heeft begaan, zullen er gepaste maatregelen genomen worden.”

Bij de nieuwste generatie bussen is het onmogelijk te vertrekken vooraleer de deuren dicht zijn. “Bij oudere bussen kan dat wel”, zegt Inge Debruyne. “Maar zolang er geen duidelijkheid is over wat er precies aan de hand was, veroordelen we niemand. Maar het is evident dat dit zo snel mogelijk moet uitgeklaard worden.”
216 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Clays

  Goed vasthouden en er gebeurd niets. Frisse lucht,wa moet ge nog meer hebben.

 • Jan Verlinden

  Wees blij dat ze rijden, gewoonlijk staken ze :-)

 • Kachiry Van Eyen

  Man man man... Dat werd destijds zo vaak gedaan. Beetje verluchting en een windje tijdens zo’n warme dagen vonden wij toen meer dan welkom, maar tegenwoordig zeikt men op alles...

 • Sander Geluck

  90 per uur lijkt mij heel onwaarschijnlijk... is een hele drukke baan waar je amper deftig kan rijden buiten de spits

 • joeri beerlandt

  Hahaha toch raar als de bus sneller rijdt er toevallig van de andere kant gefilmd wordt ?!?! En ook toevallig dat het net die persoon is waar al enkele malen agressie moet tegen ten laste gelegd worden wegens het bedreigen van meerdere chauffeurs !!!!