Volksraadpleging in Zingem over fusie maat voor niks: te weinig volk opgedaagd

Ronny De Coster
In de Oost-Vlaamse gemeente Zingem hebben vandaag 1.247 mensen deelgenomen aan een volksraadpleging over de gepland fusie met Kruishoutem. Dat is minder dan de 20% van de bevolking, waardoor de zogenaamde participatiedrempel niet wordt gehaald. De stemmen worden daarom ook niet geteld. De volksraadpleging, die was afgedwongen door de liberale oppositie, is een maat voor niets geworden.

Bent u voor of tegen een fusie met Kruishoutem? Dat was de enige vraag waarop inwoners van Zingem vandaag tijdens de volksraadpleging een antwoord konden geven. Deelnemen was niet verplicht. Maar om representatief te zijn voor de bevolking, moet minstens 20% van de inwoners gaan stemmen, zo voorziet het decreet.

Voor Zingem waren minstens 1.510 stemmers nodig. Dat cijfer werd dus niet gehaald 1.247 mensen zijn gaan stemmen. Of een meerderheid vòòr of tegen de fusie heeft gestemd, zal niemand ooit weten. Omdat de participatiedrempel niet werd behaald, worden de stemmen niet geteld. De stembrieven worden zelfs vernietigd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.