Volgt Conner Rousseau John Crombez op als voorzitter van sp.a?

Vlaams fractieleider Conner Rousseau (sp.a).
BELGA Vlaams fractieleider Conner Rousseau (sp.a).
John Crombez werkt mogelijk zijn laatste dag af als voorzitter van de sp.a. De leden konden de voorbij weken stemmen voor één van de drie kandidaten om Crombez op te volgen. Vlaams fractieleider Conner Rousseau, de enige kandidaat met nationale bekendheid, heeft de beste papieren om de fakkel morgen over te nemen. Als hij echter niet meer de helft van de stemmen achter zich krijgt, volgt er een tweede ronde.

Crombez volgde in juni 2015 Bruno Tobback op als sp.a-voorzitter, na een lange voorzittersstrijd tussen beiden. Na de voor sp.a slechte verkiezingsuitslag bood de Oostendenaar zijn ontslag aan, maar de partij vroeg hem aan te blijven tot aan de voorzittersverkiezingen die sowieso voor dit najaar gepland waren. Crombez stelde zich geen kandidaat meer voor een tweede termijn.

Er zijn drie kandidaten - telkens met een running mate - om Crombez op te volgen. Gentenaar Hannes De Reu, een gewezen partijmedewerker, stelde zich kandidaat samen met Elhasbia Zayou. Zijn kandidatuur kreeg de steun van negen afdelingen. De Antwerpse militante Christ'l Van der Paal en haar kandidaat-ondervoorzitter Bart Callaert worden door drie afdelingen voorgedragen. Conner Rousseau, fractieleider in het Vlaams Parlement, koos de Limburgse Funda Oru als running mate. Zij kregen de steun van 58 afdelingen.

De 40.000 sp.a-leden konden de voorbije weken hun stem uitbrengen voor één van de kandidatenduo's, al zal wellicht maar de helft van de leden dat gedaan hebben. Morgen worden de stemmen geteld. Vanwege zijn zichtbaarheid als nationaal partijkopstuk heeft Conner Rousseau de grootste kans om het pleit te winnen. Als gezicht van de verjonging van de partij mocht de 26-jarige uit Sint-Niklaas bij de verkiezingen de Vlaamse lijst trekken in Oost-Vlaanderen. Na de verkiezingen werd hij meteen fractieleider.

Christ'l Van der Paal, Conner Rousseau en Hannes De Reu zijn de drie kandidaten om John Crombez op te volgen als sp.a-voorzitter.
Bas Bogaerts / Belga Christ'l Van der Paal, Conner Rousseau en Hannes De Reu zijn de drie kandidaten om John Crombez op te volgen als sp.a-voorzitter.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Backeljau

  Conner kan voor een frisse wind, en de broodnodige verandering zorgen in de partij!

 • danny janssens

  Conner is bijlange nog geen Crombez maar kan het worden. Met oa De Clerq van VLD is hij een van de meest belovende politici van het land die openstaan voor compromissen, een zeldzame eigenschap van onze politici in het verzuurde Vlaanderen

 • pascal devillé

  Ne schone jongen, dat wel.Maar het is zijn beleidsvisie die we te weten willen komen.Gaat hij bvb van de spa een vlaamse partij durven maken in plaats van het schoothondje van de PS te blijven.Een tip, ook eens kijken welk beleid de deense linksen voeren.

 • Maarten Debacker

  Alledrie lichtgewichten. De toekomst ziet er goed uit voor rechts Vlaanderen.