Volgens Reynders (MR) kan het, volgens Vanhengel (Open Vld) niet: "N-VA is niet geschikt om Brussel te besturen"

Guy Vanhengel (Open Vld) is minister van Financiën in het Brusselse gewest.
BELGA Guy Vanhengel (Open Vld) is minister van Financiën in het Brusselse gewest.
"N-VA is niet in staat om Brussel te besturen, aangezien ze Brussel niet als gewest wil." Dat zegt minister van Financiën en kopstuk van Open Vld in het Brusselse gewest Guy Vanhengel in L'Echo. Hij reageert zo op Didier Reynders (MR) die vorige week verklaarde dat hij bereid is om met de Vlaams-nationalistische partij samen te werken in de hoofstad. 

"Ik ga niet zeggen dat we niet kunnen regeren met N-VA als je ziet dat we dat wel doen in de federale regering", had Reynders verklaard over de situatie in Brussel. "We zijn erin geslaagd om het institutionele aan de kant te schuiven en met N-VA samen te werken op socio-economisch vlak."

Op die uitspraak reageert Vanhengel vandaag. "Het discours en de houding van N-VA komen meer en meer in de buurt van het Vlaams Belang. Dat zie je aan de communicatie van de twee boegbeelden, Theo Francken en Jan Jambon." Volgens hem wordt het voor de liberalen steeds moeilijker om de N-VA te steunen. "Voor zij die dergelijk discours niet willen en willen vermijden dat Brussel gebruikt wordt om een stap dichter bij het einde van België te komen, is er een alternatief: de sociaal-liberalen."

Het discours en de houding van N-VA komen meer en meer in de buurt van het Vlaams Belang. Dat zie je aan de communicatie van de twee boegbeelden, Theo Francken en Jan Jambon

Guy Vanhengel

Hij vindt dat N-VA niet in staat is om te regeren in Brussel, net omdat de partij niet wil dat Brussel een gewest blijft. "We hebben nood aan een grootstedelijke aanpak om onze problemen op te lossen, maar dat wil de partij niet", zegt Vanhengel, die Reynders verwijt dat hij "op alle fronten wil winnen". "Dat gaat niet. Reynders heeft geprobeerd om onze stemmen af te nemen, en nu probeert hij dat bij de N-VA te doen. Zo maakt hij vijanden."

Communautaire plannen

De Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf, MR-fractieleider in het Brussels parlement, stelt nog in Le Soir dat er voor de MR geen reden is om niet met N-VA rond de tafel te gaan zitten. Indien de Vlaams-nationalisten de communautaire kwestie in de koelkast kunnen steken, "is het de moeite om te proberen om iets te doen met hen". "Als er echter niets verandert op communautair of institutioneel gebied, denk ik dat het moeilijk wordt om in Brussel samen in een regering te stappen", besluit hij.
138 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Danny Holdensrath

  Nva is niet corrupt, daarom kunnen ze niets gaan doen in Brussel

 • Fonz Ooms

  Schaf toch dat Brussels Gewest af. Ze hebben daar 19 burgemeesters, een brusselse-, een franstalige- en een Vlaamstalige regering Veel te veel voor een dorpje van één miljoen inwoners. En dan doen ze niks anders dan sjoemelen, stelen, frauderen. Elke dag opnieuw een andere stinkende zaak die naar boven komt. En dan durven zeggen dat ZIJ het kunnen !

 • zulma terrana

  Natuurlijk zijn die niet geschikt , die komen niet af voor 1000 euro .Die vullen hun zakken liever van hun rijke vriendjes ,met miljarden belastinggeld van de arbeiders .

 • Gilbert Haelewyn

  De OvLD heeft Vlaanderen al laten vallen. Nu mogen we het gesjoemel in Brussel niet kennen.

 • magda de munck

  Nu VH geen Vlaamse stemmen meer kan ronselen in Vlaams Brabant, is hij sos geworden.