Volgende week beslissing over internering Kim De Gelder

Kim De Gelder.
BELGA Kim De Gelder.
Vrijdag 24 mei wordt beslist over de mogelijke internering van Kim De Gelder, die veroordeeld is voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde in 2009. Dat heeft de kamer voor de bescherming van de maatschappij bepaald. 

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. Zijn advocaat Jaak Haentjens had gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn. De jury oordeelde echter dat Kim De Gelder toerekeningsvatbaar was en op het tijdstip van de feiten niet verkeerde in een ernstige staat van geestesstoornis. 

Onderzoek

De Gelder ging volgens zijn advocaat na de veroordeling verder achteruit en hij verhuisde de voorbije jaren enkele keren van gevangenis. Hij verblijft nu in de gevangenis van Gent, maar toen hij in 2017 in de gevangenis van Oudenaarde verbleef diende de gevangenisdirecteur een verzoek tot internering in. 

Dat werd mogelijk in de nieuwe interneringswet, en het is de kamer voor de bescherming van de maatschappij die daarover moet oordelen. Die beval vier gerechtsdeskundigen om De Gelder te onderzoeken. Volgens Haentjens is De Gelder voor de experts ontoerekeningsvatbaar en verzet het openbaar ministerie zich niet langer tegen een internering.

FPC

De zaak werd vandaag behandeld door de kamer voor de bescherming van de maatschappij, die deel uitmaakt van de strafuitvoeringsrechtbank. De zitting vond plaats in de gevangenis in Gent. Advocaat Haentjens gaf geen commentaar na de behandeling.

De uitspraak valt dus op 24 mei. Indien de kamer voor de bescherming van de maatschappij een internering beveelt, zou De Gelder eventueel in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) terechtkomen. Als het FPC later oordeelt dat zijn geestestoestand voldoende gestabiliseerd is, kan de kamer bevelen dat hij moet terugkeren naar de gevangenis, totdat hij zijn straf heeft uitgezeten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Bryon

  Volgende week dit , volgende week dat , wanneer wordt er eens NU beslist ??

 • Valentin Valmont

  Waarom moet dat altijd zo lang duren, ... op minister Geens moet je zeker niet rekenen voor een verbeterde justitie.

 • Michel Rooms

  Deze man lijkt mij inderdaad geestesziek, zeker als je baby's begint aan te vallen met een mes

 • Jo Bosman

  Dat is meer dan Tien jaar te laat.