Volgelopen "klimaatdorp" in Brussel maakt zich klaar voor tweede koude nacht

Marc Baert
Het opgetrokken "klimaatdorp" op het Brusselse Troonplein is vanavond goed volgelopen met klimaatactivisten en mensen die de eis voor de herziening van grondwetsartikel 7bis komen steunen. Er werden speeches gehouden en 's avonds volgen er nog concerten om iedereen warm te houden.

De eis voor een ambitieuze klimaatwet wordt intussen ook gedragen door de vakbonden en dus kwam Marc Leemans, nationaal voorzitter van het ACV, zijn solidariteit tonen als lid van de Klimaatcoalitie. "Ook werknemers zijn ongerust over de veranderingen in de wereld, in het land en op het werk”, zei hij. “Die veranderingen moeten serieus aangepakt worden, zowel door de vakbonden als de politiek. Elke partij moet een bindende klimaatwet steunen en op de juiste knop drukken. Enkel zo krijg je vooruitgang.”

Aansluitend volgde een muzikaal intermezzo onder leiding van activist Nic Balthazar en een eigen gemaakt klimaatlied.

Het woord "historisch" leeft intussen onder de activisten, nadat ze vanmiddag de steun van MR-fractieleider David Clarinval afdwongen met hun actie. "Nu is het aan de Vlaamse partijen. Het volstaat niet dat ze zeggen dat ze het na de verkiezingen wel zullen regelen", verklaart Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie.

Marc Baert

Spijbelactie

De jongeren van Youth for Climate vervroegen hun spijbelactie van donderdag naar morgen in het teken van de stemming rond artikel 7bis. Om 10.30 uur vertrekken ze aan het Noordstation en wandelen ze naar het Troonplein.

"Al elf weken lang nemen we het risico om lessen te missen en sommigen van ons zetten daardoor zelfs hun diploma op het spel. De politici beseffen niet dat ze met onze toekomst spelen, luisteren niet naar ons en veranderen niets. We zouden er bijna depressief van worden, maar wij gaan door", verzekert Adélaide Charlier van Youth for Climate. 

Photo News
EPA
Photo News
BELGA
Marc Baert
Marc Baert

Bekijk ook:
70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Meer belastingen, veel meer, dat zal de uitkomst zijn van deze misleidde en misbruikte klimaatkinderen door belanghebbenden en groen voor hun verkiezing. Denk eraan bij de verkiezingen in mei: als groen aan de macht geraakt dan zullen deze domme kinderen pas beseffen wat ze gedaan hebben.

 • Marc Ledure

  3/4 van deze die daar in Brussel zijn weten niet wat het betekent ( klimaat )

 • pierre De Smet

  Wildkamperen wordt dus toegestaan als het politiek gestuurd is

 • Dirk Vregels

  Vraag deze activisten aan de ingang van dat "klimaat"dorp nu eens 30% van hun inkomsten of zakgeld af te geven voor het klimaat en het dorp zal angstvallig en spookachtig leeg zijn.

 • hannes leo

  Wim Cappaert: denk je nu werkelijk dat ieder van ons al niet heel veel heeft bijgedragen? Waar groen ook zo tegen afsteekt, namelijk onze energiefactuur die zo duur is, dat is omdat vele initiatieven voor wind-, zonenergie verweven zitten in onze factuur. Actievoerders en groene politici weten dit ook maar voeren vandaag om politieke redenen hun acties. Waarom geen actie voeren tegen het overgrote deel van de wereld waar men helemaal niet wakker ligt van het klimaat?