Volg het afscheid van Herman Van Rompuy live

BELGA
Herman Van Rompuy neemt vandaag officieel afscheid van de politiek. Hij geeft straks het Europees presidentschap over aan zijn Poolse opvolger Donald Tusk. Dat gaat gepaard met een korte ceremonie in het Justus Lipsius in Brussel die u hier vanaf 11 uur kon volgen. Om 11.30 uur was de ceremonie afgelopen.

Tusk (57) was eerder dit jaar door de Europese regeringsleiders en staatshoofden tot opvolger gekozen. Hij wordt de tweede Oost-Europeaan op een van de belangrijkste Europese posten. Landgenoot Jerzy Buzek ging hem voor als voorzitter van het Europees Parlement.

Het aantreden van de conservatieve liberaal Tusk komt op een moment van grote spanningen tussen de EU en Rusland over de Russische inmenging in Oekraïne. Als premier van Polen, dat tientallen jaren onder het communistische juk van Moskou zuchtte, hamerde Tusk op een harde opstelling tegen de Russen.

Na onze landgenoot Van Rompuy is Tusk de tweede president van de Europese Unie. Feitelijk wordt hij permanente voorzitter van de Europese Raad. In die functie leidt hij de toppen (raden) van Europese leiders die regelmatig in Brussel plaatsvinden.