Voldoende stroom voor rest van 2018

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem
Photo News Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem
Tot eind dit jaar zal er zeker voldoende stroom zijn, zegt minister van Energie Marie Cristine Marghem (MR). Zekerheid voor januari en februari is er nog niet. Het Vlaams Parlement heeft vandaag in spoedprocedure een decreet goedgekeurd dat de plaatsing van noodgeneratoren bij een stroomtekort mogelijk maakt.

Door de onbeschikbaarheid van zes van de zeven kerncentrales bestaat het risico dat ons land deze winter met een stoomtekort te maken krijgt. Met onder meer invoer, bijkomende capaciteit van gascentrales en de afschakeling van grote industriële verbruikers op piekmomenten, proberen overheid en de energiesector de nodige megawatts te verzamelen om het licht aan te houden.

In de Kamercommissie Bedrijfsleven vroegen verschillende parlementsleden vandaag naar een stand van zaken. Marghem zei dat de bevoorrading tot eind dit jaar gegarandeerd is, maar dat er op korte termijn nog maatregelen nodig zijn om zekerheid te bieden voor januari en februari.

Noodgeneratoren

Als we komende winter met een stroomtekort worden geconfronteerd, zal dat mogelijk worden opgevangen met de plaatsing van tijdelijke gas- of dieselinstallaties. Ook het heropstarten van niet-operationele of zelfs niet-vergunde installaties is een mogelijkheid.

In Vlaanderen moet daarvoor echter een omgevingsvergunning worden aangevraagd en dat duurt wel enkele weken. Te lang in het geval van een acuut stroomtekort. De Vlaamse meerderheidspartijen hebben daarom een voorstel van decreet ingediend dat een vrijstelling van de vergunningsplicht invoert in geval van een ‘civiele noodsituatie’. De federale minister van Energie moet in dat geval de Vlaamse regering verwittigen van een dreigend energietekort, waarna Vlaanderen de startdatum van de noodsituatie kan vaststellen. Vanaf dan kan een exploitant gebruik maken van de afwijkingsregeling.

“Snel-snel”

Het decreet werd vandaag goedgekeurd, maar sp.a en Groen stemden tegen. “Niet omdat we tegen noodmaatregelen zijn, maar deze manier van werken is ongehoord”, zei Johan Danen van Groen. “Het is toch wel heel ver gekomen dat we op deze manier snel-snel een decreet moeten goedkeuren om onze energiebevoorrading te verzekeren. Een beetje gênant zelfs”, vond Joris Vandenbroucke van sp.a.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Verberckt

  "Dure energie is toch een goede zaak", dit verklaarde De Wever. En als de onfeilbare het al zegt, zullen wij nog een beetje meer moeten betalen.

 • Gerry Cle

  Er is voldoende stroom als we de grote industriële verbruikers afschakelen op piekmomenten. ???? Er is voldoende stroom tot de volgende onverwachte sluiting van een reactor. Er is voldoende stroom als we het afschakelingsplan in werking stellen. Bedankt Zweedse coalitie.

 • Gilbert Vermeersch

  Alles centrales.be zijn oud en vervuilend, weg die boel. Vanaf nul opnieuw beginnen. Ons Wagenpark nu op "E"? We kunnen niet of nooit voldoende opladen! Zon en wind zijn goede hulpmiddelen. Waterstof over 15jaar. Gas en Bruinkolencentrales vooral voor industrie gaat zorg en klimaat honderden miljoenen€ bijkomend kosten. Twee van het nieuwe soort kerncentrales zijn hard nodig om de volgende 30j te overbruggen.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Deze manier van informatie naar de burger toe is opnieuw een bewijs hoe incompetent mevrouw Marghem is.

 • jo denijs

  alle problemen worden hier met de glimlach snel opgelost :)