Voka wil meer inzetten op renovatie van huizen: “Onze woningen scoren slechter dan alle andere EU-lidstaten”

Shutterstock
Volgens werkgeversorganisatie Voka heeft de industrie op milieuvlak al heel wat inspanningen geleverd en is het nu aan de Vlaming én de overheid om de CO2-uitstoot van zijn woningen en gebouwen aan te pakken.

“We kunnen er niet omheen: in het milieu- en klimaatdebat zijn bedrijven vaak de kop van jut. Maar de cijfers scheppen een ander beeld. De industrie heeft al heel wat inspanningen geleverd”, schrijft Voka in de publicatie Topics op haar website. “Op het vlak van CO2 is maar liefst 85 procent van de verminderde uitstoot te danken aan bedrijven.”

Voorzitter van Voka Wouter De Geest kwam afgelopen weekend in een interview met De Morgen met een gelijkaardige boodschap. “Zonder ons zou ons land geen enkele, maar dan ook geen enkele klimaatdoelstelling gehaald hebben. 85 procent van de CO2-reductie komt van ons”, zei De Geest.

Belgische woningen scoren slechter dan alle andere EU-lidstaten, met uitzondering van Spanje, Italië en Griekenland

Voka

Nu is het volgens Voka-adviseur Klaas Nijs aan de eigenaars om hun woningen “klaar te maken voor een koolstofarme toekomst”. Volgens de werkgeversorganisatie is het erg gesteld met onze woningen op isolatievlak. “Belgische woningen scoren slechter dan alle andere EU-lidstaten, met uitzondering van Spanje, Italië en Griekenland.” “De renovatiegraad daalde de afgelopen jaren”, schrijft Nijs nog. “Ze moet ondertussen meer dan verviervoudigen om nog op schema te geraken voor de klimaatdoelstelling voor 2050.”

Renovatieverplichting

Nijs zegt ook dat de volgende Vlaamse regering een stevig tandje zal moeten bijsteken. Daarbij kijkt hij vooral naar de implementering van de renovatieverplichting en fiscaliteit, die moet hervormd worden. Voka pleit voor een hervorming van de woonbonus en een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent voor sloop en heropbouw.

Tot slot wil Voka ook dat de overheid zelf het goede voorbeeld geeft door haar eigen gebouwenbestand te renoveren.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  De zon schijnt ook zuiniger in het buitenland!

 • Georges Vande Velde

  Nog meer regeltjes, certificaten en attesten uitvinden en de renovatiemarkt stort totaal in ! Slimme mensen toch die het voor het zeggen hebben ! Veel blabla !

 • Benny Raes

  Van hypocritie gesproken. De totale CO2 uitstoot is tussen 2005 en 2016 met amper 0.4% gedaald. Als de industrie daarvan 85% voor haar rekening genomen heeft, blijft er nog altijd 99.6% over waarvan zij nog altijd voor 40% verantwoordelijk zijn. En die 85% is dat met het kopen van een heleboel zuivere lucht uit andere landen?

 • Karel Van Beeck

  Komt het door de dure prijzen of door te lage lonen?

 • james vroman

  minder kopen is ook goed voor het klimaat en je portemonnee ..bij voka zitten ze waarschijnlijk weer met een overstock aan grondstoffen die dringend de deur uit moet zo te horen ..