Vogelgriep vastgesteld bij West-Vlaams pluimveebedrijf en hobbykweker

SVDO
Na besmettingen in Henegouwen en Luxemburg, is nu ook vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Waardamme en bij een hobbykweker in Zuienkerke. Het gaat om het agressieve H5N8-virus dat dodelijk is voor vogels, maar ongevaarlijk voor de mens.

Op het bedrijf langs de Sijslostraat in Waardamme werden vanmorgen 3.000 kippen geslacht. Om verdere verspreiding te voorkomen werd in een straal van 3 kilometer rond de site een beschermingsgebied afgebakend. Zowel particulieren als bedrijven moeten hun pluimvee binnen die zone ophokken.

Vervoer van pluimvee binnen het gebied is verboden en markten mogen er niet doorgaan. Professionele kwekers moeten hun dieren inventariseren en de inventaris binnen de 24 uur overmaken aan het FAVV. Ook hobbykwekers moeten een inventaris opstellen en binnen de 48 uur afgeven bij de gemeente. Ook in een ruimere omgeving van 10 kilometer rond het bedrijf moeten maatregelen getroffen worden. Daar krijgen professionelen en particulieren 72 uur de tijd om een inventaris over te maken. Het verplaatsen van pluimvee is er verboden, net als het houden van pluimveemarkten.

"Inwoners worden op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen via onze website, nieuwsbrief en Facebookpagina", zegt de Oostkampse burgemeester Jan de Keyser (CD&V). "Om de zones aan te geven, zullen we borden plaatsen langs de belangrijkste invalswegen." 

In Zuienkerke geldt enkel een beschermingszone in een straal van 3 kilometer rond het domein in de Brugsesteenweg. De maatregelen worden minstens voor drie weken aangehouden.