Vogelbescherming Vlaanderen wil stopzetting jacht op patrijs

Beeld ter illustratie, patrijs.
Getty Images Beeld ter illustratie, patrijs.
Vogelbescherming Vlaanderen vraagt vandaag in een open brief aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om de jacht op de patrijs te sluiten. Met het huidige beleid is het dier gedoemd om uit te sterven, klinkt het. 

De natuurbeschermingsorganisatie zegt dat het al tientallen jaren slecht gaat met de patrijs in Vlaanderen en de rest van Europa. Op bepaalde plaatsen in Vlaanderen is de vogel zelfs al verdwenen. Dat terwijl de overheid volgens Vogelbescherming Vlaanderen al jaren weigert om een jachtverbod zelfs maar in overweging te nemen.

Door een arrest van de Raad van State van oktober is de jacht op de patrijs in Wallonië vanaf 1 juli 2020 voorbij. In Luxemburg en Zwitserland is de jacht op de akkervogel al decennia gesloten. In Nederland is de patrijs onder de Wet Natuurbescherming niet meer aangewezen als bejaagbare soort. In Duitsland is patrijzenjacht verboden in drie van de zestien deelstaten, in twee andere deelstaten wordt vrijwillig afgezien van bejaging en in nog drie andere deelstaten wordt de jacht enkel nog geopend als aan bepaalde criteria is voldaan.

In navolging daarvan wordt het volgens Vogelbescherming Vlaanderen hoog tijd dat ook Vlaanderen de jacht op de patrijs sluit. “Wij vragen u, beste minister Demir, dat u snel werk maakt van een doordacht beleid. De enige weg vooruit om de patrijs in het Vlaams gewest te beschermen en te behouden, is een schrapping van de soort als bejaagbaar wild”, luidt de oproep.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PETER PERMENTIER

  Jagers schieten op alles dat poten en ook vleugels hebben, dat ze wolven roedel afknallen is normaal, den boer heeft het gevraagd, het resultaat is nu dat de everzwijnen expentioneel zijn aan.gegroeid en voor meer schade zorgt dan nodig de wolf en vos jagen wanneer het donker is.

 • Phillippe Beeckman

  Zoals altijd hebben diegene die hier dezelfde visie hebben het grotendeels mis om dit op de jagers te schuiven. Het grote probleem is dat de predatoren die geen natuurlijke vijanden hebben zoals, buizerd, sperwer, torenvalk, marter, volledig beschermd zijn. Kieviten, kwartels, mussen, en kleine vogelsoorten verdwijnen daardoor ook. Dan nog gezwegen van kraaien en eksters! Reken eens dat die elk gewoon maar 1 ei of kuiken eten op een seizoen. Rekening is snel gemaakt en de oorzaak duidelijk!

 • Michel Jacobs

  Ik zit nagenoeg elke dag in bos en veld en heb al in dertig jaar geen patrijs meer gezien.De kans dat er terug een holenbeer of sabeltandtijger opduikt is nog groter denk ik.Maar rond Leuven zijn er heel veel jagers actief.Ongelofelijk dat daar nog op geschoten mag worden.Dan hoor je Ben Weyts plotseling niet meer....alleen maar wanneer hij open doelen kan intrappen als er weer een marginale mishandelaar in de pers verschijnt, niet als het de vriendjes van de partij zijn.

 • Cor Dierckx

  Dat had al 25 jaar verboden moeten zijn zowel voor patrijs als fazant.

 • Kris Vansevenant

  Dat werd tijd.