Voetballer niet doelbewust in gezicht getrapt: geen 2 jaar met uitstel maar vrijspraak

Speler verloor bijna rechteroog en ondervindt nog steeds last

thinkstock
De correctionele rechtbank van Mechelen heeft een 24-jarige man vrijgesproken voor slagen en verwondingen tijdens een voetbalwedstrijd. De man had een doelman recht in het gezicht getrapt tijdens een minivoetbalwedstrijd in Beerzel in mei 2012, met ernstige verwondingen aan het aangezicht tot gevolg.

De beklaagde meent dat het om een ongeval ging en hij nooit de intentie had om de vliegende keeper zo erg toe te takelen, een stelling waar de rechter in meeging.

Het slachtoffer had een gebroken oogkas, gebroken neus, gebroken jukbeen en verbrijzelde sinussen. Hij verloor bijna zijn rechteroog en ondervindt nog steeds last van het incident. Volgens de beklaagde ging het om een spijtig ongeval, iets waar het openbaar ministerie het bij de behandeling van de zaak vorige maand niet mee eens was. "Op voorhand was de sfeer al gespannen omdat de tegenstander liet blijken dat ze er 'stevig zouden invliegen'", zei procureur Lieselotte Claessens toen. "Dat had de scheidsrechter duidelijk gehoord. Net daarom hield hij de wedstrijd strak in de hand. Tot de beklaagde de speler van de andere ploeg doelbewust in het gezicht trapte." Ze vorderde 2 jaar met uitstel.

"Voetbal is een contactsport en als je op een plein komt, bestaat de kans nu eenmaal dat iemand zich blesseert", reageerde de advocaat van S. "Dit was trouwens geen moedwillige actie. De getuigen die hier zeggen dat dit wel zo was, zijn allemaal vrienden van het slachtoffer. Wij hebben verklaringen van toeschouwers waaruit blijkt dat hij helemaal geen slechte intenties had. Als u mijn cliënt schuldig acht, dan stop ik zélf met voetballen. Want als je nu ook al een vervolging riskeert voor een voetbaltackle..." De rechter meent dat de spits geen intentie had om de doelman te kwetsen , en sprak de spits over de hele lijn vrij.

Als u mijn cliënt schuldig acht, dan stop ik zélf met voetballen

Advocaat van beklaagde S.