Voedselagentschap bevestigt uitbraak paramyxovirus bij duivenhouder in Houffalize

Beeld ter illustratie, duif.
Getty Images/iStockphoto Beeld ter illustratie, duif.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bevestigt dat een uitbraak van het paramyxovirus werd vastgesteld bij een duivenhouder in Houffalize (provincie Luxemburg). Dat meldt het FAVV vandaag.

Paramyxo is de mildere vorm van newcastle disease bij duiven. Omdat het gaat om een "aangifteplichtige" ziekte hebben de gemeentelijke overheden van Houffalize alle vereiste maatregelen getroffen: een beschermingsgebied van 500 meter, een verbod op verzamelingen in het gebied, vaccinatie van alle pluimvee en duiven. Deze maatregelen blijven geldig gedurende 21 dagen.

Newcastle disease is volgens het FAVV een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op.

"Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie tegen de ziekte altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen", luidt het.

De mens is volgens het voedselagentschap niet gevoelig voor deze ziekte. "De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in. Er bestaat dus geen gevaar voor de volksgezondheid", benadrukt het FAVV.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.