VN-vluchtelingenorganisatie veroordeelt België: "Zelfs wanneer kinderen voor een korte periode worden opgesloten, heeft dat een verwoestend effect"

127Bis bestaat uit woonunits die families met kinderen moeten opvangen. Elke unit is omheind.
Photo News 127Bis bestaat uit woonunits die families met kinderen moeten opvangen. Elke unit is omheind.
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR veroordeelt het opsluiten van families met kinderen in gezinswoningen in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Vanaf morgen kunnen in die "family units" kinderen opgesloten worden.

"UNHCR stelt dat het onderbrengen van kinderen in gesloten centra een schadelijke praktijk is die wereldwijd moet worden gestopt, ook in België", zegt de organisatie in een persbericht. "Uitgebreide en recente studies hebben aangetoond dat opsluiting bij kinderen vaak ontwikkelingsvertragingen en emotionele problemen, zoals slapeloosheid, eetlustverlies en gedragsproblemen, veroorzaakt."

"Zelfs als ze samen met hun familie worden vastgehouden of wanneer ze enkel voor een korte periode worden opgesloten, kan detentie een verwoestend effect hebben op de fysieke, emotionele en psychologische ontwikkeling van kinderen", aldus Veronique Robert, UNHCR Adjunct Regionaal Vertegenwoordiger voor West-Europa.

Een stap achteruit

UNHCR wijst erop dat ons land in het verleden meermaals veroordeeld is voor het opsluiten van kinderen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Daarna ontwikkelde België alternatieven, zoals de open terugkeerhuizen, die algemeen als een goede praktijk worden beschouwd", klinkt het. "Door opnieuw kinderen in gesloten centra te plaatsen, zet België helaas een stap achteruit op het gebied van kinderrechten."

"Opsluiting is nooit in het belang van het kind. Deze schadelijke praktijk is in veel opzichten in strijd met het Verdrag van de Rechten van het Kind en moet worden gestopt", besluit Robert. 
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maddy Morré

  Denk toch eens na... Ze hebben daar alles! En zijn samen met hun kinderen... En moeten niet werken... En krijgen gratis vlucht terug! Vele arme Belgen die op straat wonen zouden dit als thuis willen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Laat de VN maar lullen, WIJ zijn baas in ONS land, via onze per democratische verkiezingen gemandateerde politici !

 • Didier Stoefs

  Laat de kinderen maar buiten ,en sluit de ouders op veel beter.Dan zullen ze het begrijpen dat ze hier niet welkom zijn.

 • karin verwimp

  De oplossing om dit te vermijden is nochtans simpel: zet ze bij aankomst in België onmogelijk op het vliegtuig terug naar land van herkomst. VN content. Belastingbetaler content.

 • kami sama

  In tegenstelling tot wat exact? Je kinderen onnodig meesleuren naar een vreemd land. Ga misschien eens bij die ouders klagen in plaats van de verantwoordelijkheid altijd bij het gastland te leggen. Wij vragen hier niet om hoor.