VN-secretaris-generaal ontvangt Belgische delegatie

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben donderdag in New York een onderhoud gehad met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De conflicten in Syrië en Libië, de vluchtelingencrisis en de situatie in Centraal-Afrika vormden de belangrijkste onderwerpen op de agenda.

"We hebben veel over Centraal-Afrika gesproken. De Verenigde Naties kennen ons engagement in Centraal-Afrika en de expertise van onze diplomaten. Dat is ook nuttig om een belangrijke rol op internationaal vlak te kunnen spelen", verklaarde premier Michel na afloop van het twintig minuten durende onderhoud.

Michel was een dag eerder vanop het podium van de Verenigde Naties al nadrukkelijk ingegaan op de situatie in Burundi en de Democratische Republiek Congo, waar president Joseph Kabila het einde van zijn tweede mandaat ziet naderen en er volgend jaar presidentsverkiezingen zouden moeten plaatsvinden. De eerste minister drong aan op respect voor de rechtsstaat en voor de grondwettelijke regels.

Ook het conflict in Syrië kwam aan bod. Volgens premier Michel deelde Ban Ki-moon de Belgische visie dat de strijd tegen Islamitische Staat hand in hand moet gaan met een politiek transitieproces naar democratie. De secretaris-generaal had volgens de eerste minister ook woorden van lof voor het internationale engagement van België en zijn rol in de VN.