VN raden België aan zich te verontschuldigen voor koloniale geschiedenis

Wiki
Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis, plaatsvonden. 

Dat bleek vandaag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep, die ons land een week heeft bezocht. “Er lijkt een muur van stilte te bestaan rond de kolonisatie. Om tot een echte verzoening te komen, zodat het dekoloniseringsproces zich kan voortzetten, denken we dat verontschuldigingen van de Belgische staat een eerste stap zouden zijn”, stelde Ahmed Reid, één van de leden van de VN-werkgroep rond mensen van Afrikaanse afkomst. “De discussie moet zich breder afspelen dan enkel binnen de muren van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika”.

Het trio zag tijdens zijn bezoeken aan Brussel, Antwerpen, Luik, Charleroi en Namen ook “duidelijke bewijzen” dat rassendiscriminatie endemisch is binnen instellingen in België. Uit gesprekken met mensen uit het middenveld onthielden ze gevallen van discriminatie, xenofobie, Afrofobie en daaraan gelinkte intolerantie die mensen van Afrikaanse afkomst ondervonden.

De expertengroep kijkt ook met een bezorgde blik naar de vele monumenten die zijn opgericht voor koning Leopold II, die een schrikbewind voerde in Congo. Om dit “donkere hoofdstuk” uit onze geschiedenis af te sluiten en om verzoening tot stand te brengen, moet België eindelijk de rol van koning Leopold II en van België tijdens de kolonisatie onder ogen zien, net als de impact op België en Afrika, zei Michal Balcerzak, het hoofd van de driekoppige missie. “We roepen de overheid op verontschuldigingen te uiten voor de gruweldaden tijdens de kolonisatie”.

Oorzaak

De oorzaak zou de erfenis van het koloniale verleden zijn. “De wortels van hedendaagse mensenrechtenschendingen liggen in het gebrek aan erkenning van de echte omvang van het geweld en onrechtvaardigheid tijdens de koloniale periode”, vinden de experten.

Ze staan ook stil bij het grondig herdachte Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, dat een veel kritischer verhaal over ons koloniaal verleden brengt dan voorheen. 

Incorrecte geschiedenislessen

Toch vindt de expertengroep dat de herorganisatie niet ver genoeg is gegaan. Ze kijkt ook richting het onderwijs en is bezorgd dat de handboeken in het lager en secundair onderwijs de koloniale geschiedenis niet adequaat weergeven. Indien het al een thema wordt tijdens de lessen, is het vaak te danken aan het initiatief van individuele leerkrachten.

Ook de heruitgave van Kuifje in Congo is de experten duidelijk een doorn in het oog. “Die moet worden ingetrokken of gecontextualiseerd met voorbeelden van huidige engagementen in de strijd tegen racisme.”
98 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Hoe kunnen mensen van nu, veratwoordelijk gesteld worden voor daden die reeds lang tot de geschiedenis behoren?

 • Raoul Rouma

  De VN zou zich beter bezig houden met het beleid en misbruiken in ons voormalige kolonie. Die zijn van de regen in de drop terecht gekomen. Er leeft daar meer discriminatie en racisme onder de bevolkingsstammen onderling. In plaats achterom te kijken naar de oude geschiedenis zouden de Verenigde Naties NU moeten ingrijpen in Congo zelf of Zaire voor de intelligente zwartjes of negertjes of gebruinde medemens, ik weet het niet meer.

 • Peter Janssen

  Werkt de zelfkastijding en opzadelen met schuldgevoelens niet meer, vn? Dan maar op een andere manier proberen zal niet lukken, wíj hebben NIKS te maken met koloniseren als volk, dan moet je bij de elite zijn!Ga maar op het paleis en ceo's klagen die zich verrijkt hebben destijds!

 • Christine Laevers

  Ik ken multi-nationals die NU regio's leegstelen en de mensen daar hun inkomsten kapot maken (vissers bv) en de mensen hongerlonen betalen. Het is een lange lijst. Dat de VN zich daar mee bezig houdt. En de Industriële Revolutie met kinderarbeid en hongerlonen in de 18de en 19de eeuw ?

 • Janneke Alsberg

  UN! Kijk naar de voordurende reeksen van onvolmaaktheden, misbruiken, vooroordelen in eigen boezem. Stop met anderen de les te lezen, om politiek correct te kunnen lijken. Jullie moeten verbinden, niet opzeten tegen elkaar. Jullie hebben de integriteit, noch de rechten niet om Scherprechter te zijn. Foei! Foei!