VN heeft vragen over "overdreven” gerechtelijke operatie tegen woonwagenbewoners

Op 7 mei vond op verschillende locaties in ons land een inval plaats, zoals hier in Roosdaal.
Mozkito Op 7 mei vond op verschillende locaties in ons land een inval plaats, zoals hier in Roosdaal.
De Verenigde Naties hebben België om opheldering gevraagd over een mogelijke "disproportionaliteit" bij de gerechtelijke operatie van 7 mei tegen een criminele organisatie die zich specialiseerde in oplichtingen, waarbij een dertigtal personen werden opgepakt. Dat schrijft Le Soir.

Begin juni stuurde de speciale rapporteur van de VN voor de rechten van minderheden een brief aan Buitenlandse Zaken over de grootste gerechtelijke operatie van de afgelopen 20 jaar in België.

Daarbij deden 1.200 federale en lokale politieagenten, bijgestaan door agenten van de Franse gendarmerie en van Europol, meer dan 200 huiszoekingen in België, voornamelijk bij enkele families van Belgische woonwagenbewoners. De betrokken personen worden allemaal verdacht van grootschalige fraude en autozwendel.

Volgens Le Soir ontving de speciale rapporteur eind mei een klacht van een Belgische advocaat, die gezinnen van woonwagenbewoners verdedigt die indirect werden getroffen door de dwangmaatregelen van de rechter. Bij de operatie werden 91 caravans in beslag genomen, en tientallen bankrekeningen geblokkeerd. De VN maken zich zorgen over een mogelijke "onevenredigheid" tussen deze maatregelen en het doel: het stopzetten van het mogelijke witwassen van geld.

"Genève vraagt om een reactie van de Belgische staat na een klacht die aan hem is gericht", bevestigt Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "De procedure bepaalt dat België 60 dagen de tijd heeft om te reageren. Gedurende die tijd is de procedure vertrouwelijk. Buitenlandse Zaken coördineert de reactie met de betrokken partijen: Binnenlandse Zaken, Justitie en de cel Gelijke Kansen".
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  @Patrick Op het Hoekske: inderdaad,de uitrol van het kalergi Plan,geschreven door vrijmetselaar Graaf richard von coudenhove-kalergi een boek met de titel “Praktischer Idealismus” dat zijn visies uiteenzet over hoe hij geloofde in de vernietiging van het zelfbeschikkingsrecht en de eliminering van Europese naties, te bewerkstelligen door de formering van een Europese gemeenschap in...1925!EP en VN doen hun best...

 • Peter Janssen

  De vn heeft zich niet te bemoeien met de interne, gerechtelijke aanpak van criminele organisaties in de soevereine staat België! Meer dan genoeg werk om schendingen van mensenrechten in talloze landen van hún vn-leden op te lossen, dat is wat belangrijker dan criminelen te beschermen in belgie met de smoes van 'disproportionaliteit' waar ze discriminatie mee bedoelen!!!

 • Peter Vyaene

  De VN? Kost vele geld. Dat ze zich met andere dingen bezig houden. Die auto s e caravans zullen opgevorderd geweest zijn om te pesten zeker? T zal wel zijn reden hebben. Op dat gebied moet de VN zich niet moeien in België! T is al moeilijk genoeg.

 • Gino Denil

  Die deel uitmaakt van de VN en allerlei internationale verdragen en resoluties mee goed gekeurd heeft, Maurice Keukelaers. Eventjes iets over het hoofd gezien.

 • Gunter Verleyen

  Geneve, in een land waar zigeuners een terrein krijgen toegewezen door de overheid, gaan ze ergens anders staan dan wordt alles gewoon in beslag genomen...