VN geven Francken ongelijk in visazaak

Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Photo News Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
De Verenigde Naties kunnen wel degelijk een rol spelen bij de uitreiking van humanitaire visa aan Syrische vluchtelingen. Dat schrijft De Morgen vandaag. Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelde eerder dat op die manier geen bedreigde christenen gered konden worden.

Francken haalde tussen eind 2015 en eind 2018 1.500 Syrische vluchtelingen, voornamelijk christenen, naar ons land via een humanitair visum. Hij werkte daarvoor met tussenpersonen. Een van hen, Mechels gemeenteraadslid voor N-VA Melikan Kucam, wordt ervan verdacht grof geld te hebben verdiend aan de visa. Francken wordt vandaag over de kwestie ondervraagd in de Kamer.

Christenen

De optie om met UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, samen te werken, wees Francken de voorbije weken van de hand. Een nota die de VN-organisatie uitbracht op vraag van de Kamer, zet nochtans de deur daarvoor open. De staatssecretaris haalde het argument aan dat de VN geen vluchtelingen selecteren op basis van religie, terwijl het net zijn bedoeling was om christenen te redden. Maar dat wordt nu tegengesproken.

“Kan wél”

Bedreigde minderheden kunnen wel degelijk voorrang krijgen, geeft Mieke Verrelst, juriste bij UNHCR, aan. "We gaan nooit vluchtelingen selecteren op vlak van geaardheid bijvoorbeeld, maar in Tsjetsjenië hebben we wel homo's helpen evacueren, omdat ze daar groot risico lopen. De specifieke context is steeds belangrijk, dat geldt ook voor religieuze minderheden.”

Bij de eerste grote operatie in 2015, waarbij 250 christenen via een humanitair visum werden gered uit een belegerd Aleppo, hadden de VN geen rol kunnen spelen. Ze waren daar niet op het terrein aanwezig. Nadien wel. De situatie is intussen veel veiliger geworden. Ook in die periode werden nog volop humanitaire visa toegekend.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Valk

  Het is altijd beter om verantwoordelijkheid te geven aan iemand die in een democratie ter verantwoording kan geroepen worden. Bij Francken kan dat met de VN niet.

 • anna vandenberg

  Ik hoor Rik Van Cauwelaert nog zeggen in een debat, de helft van de VN leden respecteert de mensenrechten niet in hun land, maar bepalen wel de regels voor een ander. Durven ze Turkije op de vingers tikken voor het opsluiten van professoren, wetenschappers of maw iedereen die kritisch is voor het regime van Erdogan, over de moorden op de miljoen Armeniërs.

 • Saadia Sellak

  De meeste slachtoffers van IS zijn moslims. De christenen hebben altijd tot de elite behoord en zaten al van in het begin allang veilig in Jordanië, Libanon, Israël en in de Emiraten. De christelijke Arabieren hebben het in het midden Oosten erg goed en behoren tot de rijkere klasse. Behalve enkele christelijke Palestijnen.

 • jean-pierre Vermyle

  ,VN zou zich beter bezig houden met de echte problemen zoals de resolutie van over de terugtrekking van israel naar de grenzen van november ,de vele conflicten waar zij zouden moeten tussenkomen,en zo kan ik nog honderd zaken vernoemen plots is het toekennen van een visum belangrijk ,ik heb vele vraagtekens over de werking van de VN .

 • Anita Billen

  Dat de VN maar stopt met die beschuldigingen. Altijd naar ons land met de vinger wijzen en bekritiseren. Patrick Rasschaert, helemaal juist man.