VN formeel: België mocht Libisch geld niet vrijgeven

Charles Michel
Photo News Charles Michel
Volgens de Verenigde Naties had ons land nooit de honderden miljoenen euro's aan interesten op de bevroren Libische tegoeden mogen vrijgeven. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.

Het parlement in ons land buigt zich al maanden over de vraag of België 1 tot 2 miljard euro naar Libië mocht laten vloeien. Dat zijn de geschatte interesten en andere opbrengsten van meer dan 12 miljard euro aan Libische tegoeden, die na de val van leider Moammar Kadhafi in 2011 op ­bevel van de VN in ons land werden bevroren.

Nochtans heeft het VN-sanctiecomité voor Libië, dat bestaat uit alle vijftien de leden van de VN-Veiligheidsraad, daar definitief klaarheid over geschapen: de vrijgave gaat in tegen het sanctieregime. Het oordeel dateert al van 17 december vorig jaar, maar bleef onder de radar. Het kwam er nochtans op expliciete vraag van België.

Op 14 februari, twee maanden na de publicatie van de VN-nota, zei premier Charles Michel (MR) aan het parlement dat de regering "volledig bereid is om de informatie die we bezitten te delen". De premier wilde in een reactie aan De Standaard niet kwijt of hij op de hoogte was van het VN-oordeel.

“Libische fondsen kunnen geen schulden vereffenen”

Ook Libië wilde destijds niet dat het de bevroren Libische fondsen gebruikt werden om de schulden van Libische klanten bij Belgische bedrijven te vereffenen. Dat moet blijken uit een brief die Faraj Zarrouk, een Libische diplomaat, dinsdag op zijn Facebookpagina heeft geplaatst. CdH-kamerlid Georges Dallemagne wees tijdens de plenaire Kamerzitting op de facebookpost van Zarrouk waarin een foto wordt getoond van het schriftelijke antwoord dat de Libische minister van Buitenlandse Zaken Achour Ben Ayal aan zijn Belgische collega Didier Reynders gaf. 

De Libische minister maakt in zijn antwoord duidelijk dat de fondsen niet gebruikt kunnen worden om Belgische bedrijven te betalen. “Volgens de financiële regels die nu in Libië van kracht zijn, kunnen de geblokkeerde Libische fondsen van die instellingen in geen geval dienen om te schulden van de Libische staat te vereffenen”, klinkt het in de brief. De minister stelde voor dat de Belgische bedrijven zich rechtstreeks tot de betrokken klanten wendden.

Het kabinet van minister Reynders geeft voorlopig geen commentaar op de brief en verwijst naar de hoorzittingen volgende maand in de Kamercommissie Financiën.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Rymen

  Waar zijn die centen gebleven? In welke zakken zijn ze verdwenen? Mogen wij, belastingbetalende burgers, dat eens weten heren en dames politici? Vooral diene Reynders moet hier toch meer over weten?

 • Erik Desloover

  toch deden ze het , en zwijgen politici in alle talen

 • Jef Heffens

  Dat is wel een immense blunder. Wie was hier de verantwoordelijk minister die dat heeft goedgekeurd?

 • veerle ballegeer

  Maar de grote vraag blijft hé : waar zijn die miljoenen naartoe?? Iemand heeft hier zeker boter op zijn hoofd, maar wie???

 • Annie Broeckx

  Een paar maanden een zetel in de VN en België staat nog maar eens met de billen bloot.