Vluchtelingenwerk Vlaanderen met zes andere ngo’s naar Raad van State tegen limiet van 50 asielaanvragen per dag

Mannelijke vluchtelingen en migranten aan het nieuw geopend aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel. Het Klein Kasteeltje is nu het enige aanmeldpunt voor personen die een verzoek om internationale bescherming in België willen indienen.
Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews Mannelijke vluchtelingen en migranten aan het nieuw geopend aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel. Het Klein Kasteeltje is nu het enige aanmeldpunt voor personen die een verzoek om internationale bescherming in België willen indienen.
Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zes andere ngo’s stappen samen naar de Raad van State tegen de beslissing om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) besliste sinds 22 november nog maximaal 60 asielaanvragen per dag te registreren, na een verhoogde instroom van asielzoekers sinds juli. Wat later schroefde hij het aantal aanvragen terug tot 50. “We hebben veel gastvrijheid getoond de laatste jaren, maar dat stopt ook ergens natuurlijk”, verdedigde Francken zijn beslissing in een videoboodschap.

“Onwettige praktijk”

Maar tegen de maatregel is de voorbije dagen en weken protest gerezen. Nu stappen zeven ngo’s met een verzoekschrift naar de Raad van State. “Dit is een politieke beslissing die een onwettige praktijk installeert. Het gaat in tegen nationale wetgeving en Europese richtlijnen”, zegt Charlotte Vandycke, directeur en woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, aan Belga. Zo is de praktijk volgens de ngo’s onder meer strijdig met de vreemdelingenwet en de Europese procedurerichtlijn.

“Asielzoekers moeten volgens de regels zo snel mogelijk asiel aanvragen. Dat doen deze mensen en toch worden ze zonder uitleg geweigerd. We hebben bewijzen van mensen die zich zes of zeven dagen na elkaar zijn gaan aanmelden, maar telkens zonder uitleg wandelen worden gestuurd. We hebben de situatie ook laten vaststellen door een deurwaarder”, legt Vandycke uit.

Deze situatie is niet houdbaar. Men laat zeer kwetsbare mensen in de kou staan. De situatie is echt explosief

“Ook al baby’s en zieken voor gesloten deur”

Volgens staatssecretaris Francken krijgen gezinnen en kwetsbare groepen zoals kinderen, minderjarigen, ouderen en zieken voorrang. “Dat is absoluut onwaar. Er zijn al baby’s en zieken die geconfronteerd werden met een gesloten deur. Er heerst extreme willekeur”, aldus Vandycke. Volgens haar is die praktijk in strijd met het gelijkheidsbeginsel en met het grondwettelijke recht op een menswaardig bestaan. “Elke asielzoeker die zich aanmeldt moet menswaardig worden opgevangen”, aldus Vandycke.

Volgens Vandycke zijn de asielzoekers de dupe van een politieke beslissing. “Deze situatie is niet houdbaar. Men laat zeer kwetsbare mensen in de kou staan. De situatie is echt explosief. En als de limiet gehandhaafd blijft, zal de situatie enkel nog verslechteren”, meent Vandycke. De limiet van 50 asielaanvragen per dag handhaven is volgens de ngo’s niet alleen “onwettig” maar komt ook neer op “het spelen met de gezondheid van kwetsbare mensen”.

 Het kabinet van staatssecretaris Francken heeft het verzoekschrift ontvangen en onderzoekt het. “Uiteraard zullen we ons verweren”, klinkt het.

Close vraagt professionalisme

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft Francken opgeroepen om blijk te geven van professionalisme. “De limiet van 50 mensen per dag stelt echt een beheersprobleem, omwille van het aantal mensen dat buiten wacht (volgens Close gaat het om 150 mensen per dag, nvdr). De politie werkt de tekortkomingen in het werk van de staatssecretaris weg. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft ons gevraagd een handje te helpen, maar we kunnen niet tegelijkertijd zorgen voor wat er gebeurt in het verhuisde aanmeldpunt van de Dienst en het Maximiliaanpark”, zei Close. 
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Immigratie is nu eenmaal geen mensenrecht.

 • gina duribreux

  wat leuk armoede groot maken in belgie ze mogen fier zijn en hoeveel kost dat aan de bevolking de NGO,s zelf gelieve mede delen aan bevolking

 • Lea Van Heybeeck

  Altijd wordt door die NGO's dezelfde opvoeringen met kinderen en baby's gebruikt, om mensen gewoon te manipuleren. Wie is verantwoordelijk voor de situatie waarin een kind zich bevindt? Inderdaad de ouders die hun kinderen in deze gevaren meesleuren. En.... de meeste vluchtelingen komen zelfs nog niet uit landen waar oorlog is. Jonge mannen die hier aanschuiven ipv in hun eigen land de opbouw te verzekeren , hoe laf is dat?

 • danny cabooter

  Niks arrogants bij Theo, lees zijn boek hij zegt tenminste hoe het moet!

 • Jan van Renesse

  Guy Dupont, integendeel. Dit land heeft dringend nood aan een stuk of 20 Franckens, of andere politici met haar op hun tanden, die zich niet laten beïnvloeden door de linkse media.