Vluchtelingen moeten 5.500 euro dokken voor plaatsje in camion met koeien

thinkstock
Voor de correctionele rechtbank in Leuven startte vandaag een proces over mensensmokkel. Elf personen brachten illegale vluchtelingen vanuit Vlaams-Brabant naar Groot-Brittannië. De vluchtelingen zaten verstopt in een runderentransport. Door de krappe ruimte moesten zij klein van gestalte zijn. Het parket vorderde tot vier jaar cel.

Zes Iraakse Koerden, een Turk, een Ier en drie Britten stonden terecht op verdenking van mensensmokkel en deelname aan een vereniging van misdadigers. De beklaagden uit onder meer Leuven, Tienen, Rotselaar en Brussel opereerden vanuit Vlaams-Brabant.

Kandidaat-vluchtelingen werden eerst een tijdje ondergebracht in zogenaamde "safehouses" in Leuven en Tienen. Van daaruit ging het naar een locatie in de buurt van de Franse havenstad Calais. Daar stapten ze over op een rundertransport dat vertrok in Barcelona. De volgende halte was het Verenigd Koninkrijk.

De vluchtelingen waren van Koerdische, Albanese en vooral Iraakse origine. Per persoon moesten ze 5.500 euro betalen. En ook nog eens klein zijn, want er was weinig plaats tussen de beesten. Minstens veertig vluchtelingen werden met succes getransporteerd, in elf bewegingen tussen 9 februari en 4 mei 2012.

De praktijken kwamen aan het licht na interventie door de Franse politie nabij Calais. Door een onderschepte sms kwam de recherche op het spoor van een afspraak op een plaats waar de vrachtwagen met de runderen geparkeerd zou worden. De Britse chauffeur nam tijdig de vlucht naar de boerderij waar hij de dieren moest lossen en laden. Hij bracht er de nacht door, maar werd daags nadien klemgereden. De stopplaats in het noorden van Frankrijk was de laatste halte voor Groot-Brittannië.

Volgens het parket gebruikten de beklaagden het anonieme Hawala-betaalsysteem dat in de Arabische wereld erg populair is. Daarbij wordt gecommuniceerd met codewoorden die verwijzen naar dieren zoals schapen, ganzen, kalkoenen, kuikens en kippen. "De vluchtelingen werden als koopwaar beschouwd", zei de procureur.

Het openbaar ministerie vroeg strenge straffen, onder meer vier jaar cel voor Saleh A. (47) uit Tienen en drie jaar cel voor Jamal M. (42) uit Tienen en Ahmed Al A. (41) uit Brussel. Trucker Leonard B. (40) riskeert vijftien maanden cel. De procureur verzocht om de verbeurdverklaring van gsm's, navigatiesystemen en de gebruikte voertuigen.

Ontkenningen alom
De beklaagden ontkennen de beschuldigingen. Ze stelden op de zitting dat ze alleen maar familie en kennissen hebben geholpen en daarvoor niet vergoed werden. De chauffeur van het veetransport wist naar eigen zeggen niet dat er vluchtelingen in zijn oplegger zaten. Vonnis op 14 juni.

De beklaagden gebruikten het anonieme Hawala-betaalsysteem dat in de Arabische wereld erg populair is. Daarbij wordt gecommuniceerd met codewoorden die verwijzen naar schapen, ganzen, kalkoenen, kuikens en kippen. De vluchtelingen werden als koopwaar beschouwd

Procureur