Vluchtelingen krijgen geld voor mensensmokkel niet terug

Archiefbeeld van controles tegen mensensmokkel in de haven van Zeebrugge.
photo_news Archiefbeeld van controles tegen mensensmokkel in de haven van Zeebrugge.
Drie Iraanse vluchtelingen hebben in de Brugse rechtbank 16.000 euro schadevergoeding toegekend gekregen omdat ze slachtoffer werden van een Roemeense mensensmokkelaar Opvallend: de slachtoffers hadden ook de 5.000 euro teruggevraagd die ze betaalden aan de Roemeen om in Engeland te geraken, maar die kende de rechter niet toe. "Dat zou in strijd zijn met de openbare orde", klonk het vonnis.

 "De prijs van een illegale activiteit kan niet teruggevraagd worden." Op 29 juni vorig jaar werden in totaal zes Iraniërs aangetroffen in een trailer nabij een schip in de Zeebrugse haven. Een Roemeense trucker had beloofd hen over het Kanaal te brengen, maar uiteindelijk nam hij de benen. Drie van de slachtoffers deden aangifte bij de scheepvaartpolitie. Ze bezorgden de speurders ook opnames en foto's van de smokkelaar, maar die kon op vandaag nog niet gevat worden. De rechter veroordeelde hem bij verstek tot 30 maanden cel en 36.000 euro boete. Met het vonnis kan de smokkelaar wel internationaal geseind worden, waardoor hij kan opgepakt worden op het moment dat hij gecontroleerd wordt of een landsgrens oversteekt.

Volgens de advocate van de vluchtelingen - die momenteel in Duitsland wonen - is de veroordeling vooral symbolisch. "We moeten ons geen illusies maken: zelfs als die man gepakt wordt zullen we het geld wellicht niet terugkrijgen", zegt meester Sylvie Micholt. "Mijn cliënten wilden echter duidelijk maken aan andere vluchtelingen dat aangifte doen wel degelijk loont. Dat is vandaag bewezen."  

Twee anderen kregen geen bedrag toegekend. Later kunnen zij voor de burgerlijke rechtbank wel nog een schadevergoeding eisen.