Ga naar de mobiele website
^ Top

Vluchtelingen in Brussels park klagen over "afpersing" politie: "Brutaal en met de harde hand"

Photo News
Vluchtelingen die in het Maximiliaanpark in Brussel verblijven klagen over het gedrag van politiemensen die hen "brutaal en met harde hand" komen ondervragen, maar hen soms ook "afpersen". Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF. Een gerechtelijk onderzoek is ingesteld.

"Het gaat niet om systematische hardhandige ondervragingen, maar het gebeurt wel vaker dat de politiemensen hard tegen de slaapzakken trappen om ze te wekken, en soms slaan ze ook met een matrak op het hoofd of op de rug van de slapende vluchtelingen", zegt Françoise Romnée, vrijwilligster bij 'Solidariteit met de vluchtelingen van het Noordstation', de organisatie die de beschuldigingen ondersteunt.

Ook zou er sprake zijn van diefstal van geld en mobiele telefoons ."Eén klacht gaat over de diefstal van 450 euro, en er zijn de laatste weken zeker vier getuigenissen binnengekomen van dergelijke feiten."

Photo News

Choquerend en onaanvaardbaar

De politie van Brussel-Elsene zegt niet op de hoogte te zijn van dit soort feiten. Ook andere politionele en gerechtelijke instanties zeggen van niets te weten. "Wij hebben geen aangifte van diefstal van vluchtelingen binnengekregen", zegt Louise Weber, woordvoerster van politiezone Brussel-Noord. Ook het parket van Brussel, bij monde van Gilles Dejemeppe, zegt dat het niet op de hoogte is van genoemde feiten.

Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek is ingesteld en dat ook Comité P op de hoogte is gebracht. "Als dit klopt, is het choquerend. Dergelijk gedrag is onaanvaardbaar", zegt Stéphane Deldicque van de Franstalige christelijke vakbond CSC-Politie.

RTBF meldt ook diefstallen van geld en gsm's in de regio Antwerpen. Hier zou een groep van 17 migranten het slachtoffer zijn.

Photo News
Photo News
Meer over55 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nancy Van Acker

  Dikke kus is dat, wat doen die hier eigenlijk. Pak die allemaal op, naar gesloten centrum en repatriëren. Dat is toch niet zo moeilijk. Nee, willen nog wat fake schadevergoeding krijgen

 • dirk driessens

  Zo mensen moet je op pakken. En met eerste lijn vliegthuis opsturen wat zit dat hier rond te hangen ?? Geen papieren zit je hier nix te doen ... geluk zoekers !! Enkel wat camion chauffeurs op de E17 in elkaar slagen dat kunne ze ja

 • adam naaktgeboren

  Wij worden veel feller afgeperst door deze regering en hebben onze hele carrière al AFGEDRAGEN voor mensen die hier niet thuis horen en zich misdragen op onze kosten.

 • Lydia Appelmans

  Het onderzoek wordt weer eens tegen de verkeerde gevoerd...

 • J. Van Nazareth

  Sorry,ook hier ligt het paradijs niet.

Gesponsord

Meld een bug