Vluchteling (19) klampt zich vast onder FlixBus en wordt verpletterd in Sint-Agatha-Berchem

"Hij leefde nog en schreeuwde het uit van de pijn"

Medialaan
Een transitmigrant die zich verstopt had onder een FlixBus naar Engeland is afgelopen nacht overleden in Sint-Agatha-Berchem. De 19-jarige Guineeër raakte verpletterd onder het voertuig nadat de chauffeur zijn bus langs de kant van de weg had gezet. "De man leefde nog toen ik ging kijken", getuigt de chauffeur aan onze krant.

De bus vertrok vannacht aan het Brusselse Noordstation en had het Verenigd Koninkrijk als eindbestemming. Voor aanvang van de reis probeerden meerdere transitmigranten zich te verbergen onder de as van de bus, maar ze werden weggejaagd door de chauffeur. Een jongeman uit Guinee slaagde er niettemin in zich onder het voertuig te verstoppen.

Ter hoogte van de Keizer Karellaan in Sint-Agatha-Berchem maakte een autobestuurder duidelijk aan de chauffeur dat er mogelijk iets loshing onder aan de bus. Toen die dat wilde controleren en het voertuig langs de kant van de weg parkeerde, geraakte de jongeman verpletterd door het hydraulische remsysteem. Door het remmanoeuvre zakte de bus naar beneden en kon de Guineeër geen kant meer op.

Ik ben onder de bus gekropen en heb zijn hand vastgehouden om te zien of hij nog een hartslag had. Twee minuten later is hij overleden

Chauffeur FlixBus

Nadat de chauffeur was uitgestapt, trof hij de verstekeling aan onder de bus. Volgens de man, die anoniem wens te blijven, leefde de jongen nog en schreeuwde hij het uit van de pijn. De politie kwam ter plaatse en riep de brandweer op omdat een deel van de bus moest gedemonteerd worden om bij het slachtoffer te geraken. "De hulpdiensten konden niks meer doen. Ik ben onder de bus gekropen en heb zijn hand vastgehouden om te zien of hij nog een hartslag had. Twee minuten later is hij overleden", getuigt de chauffeur aan onze redactie.  

Onderzoek geopend

"De hulpdiensten hebben, ondanks de moeilijke omstandigheden, maximale zorgen trachten toe te dienen", zegt de parketwoordvoerster. "Terwijl de brandweer nog bezig was met het bevrijden van het slachtoffer, is de man, ondanks alle inspanningen, overleden. De lokale politie heeft op het slachtoffer een "bevel om het land te verlaten" gevonden. Op basis van dit document werd het slachtoffer geïdentificeerd als A, geboren in 1998 in Guinee. Op basis van een vergelijking van de vingerafdrukken, wordt in de loop van de komende dagen een formele identificatie verwacht."

De twee buschauffeurs werden verhoord als getuigen en het lichaam van het slachtoffer werd overgebracht naar het medico-legaal instituut, aldus nog het parket. "Er werd op het parket van Brussel een onderzoek geopend. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een ongeluk, maar er werd toch een uitwendig onderzoek van het lichaam bevolen. In de huidige stand van het onderzoek is geen autopsie gevraagd. Er zijn ook nog andere onderzoeksdaden lopende, waaronder de analyse van de camerabeelden van de camera's aan het Noordstation."
157 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudy verbelen

  Hopelijk niet teveel schade aan de bus?

 • Emi De graeve

  Zoiets doe je bewust en op eigen risiko ...

 • HENRI SLUYTS

  Heeft 1 van de wauwelaars 's avonds al eens een wandeling gemaakt in en rond het Noordstation ? doen je zal dan wel Anders piepen over arme jongens en racistische Belgen , vergeet niet een pamper aan te doen .

 • Dean Vanbosch

  Eigen schuld...dikke bult.

 • jony debt

  Waarom toch en nog zo jong. Liever op hotel en goed eten om sterk te staan bij de volgende overval.