Vlooybergtoren, bekend van Callboys, vernield door explosie en brand

Burgemeester Beeken toont de schade.
Hennuy Burgemeester Beeken toont de schade.
De Vlooybergtoren in Tielt-Winge, bekend van de serie 'Callboys', is vannacht verwoest door een brand. "We zijn met verstomming geslagen", zegt burgemeester Rudi Beeken.

De gerechtelijke recherche is met een onderzoek gestart. Dat meldt de Leuvense parketwoordvoerster Sarah Callewaert. "Omwonenden hebben rond 1.30 uur een knal gehoord en een steekvlam gezien, en dan de politie verwittigd. Ter plaatse hebben de agenten vastgesteld dat er sprake is van brandstichting met een brandstof en hooi", aldus Callewaert. Er is nog geen spoor van de daders. Er is ook nog niets geweten over hun motief. 

"De daders zijn op de toren geklommen en hebben hem vanop het uitkijkplatform overgoten met benzine en hooi", zegt burgemeester Rudi Beeken. "Daarna hebben ze hem in brand gestoken. De daders hebben veel geluk gehad dat ze nog van de brandende toren geraakt zijn, want de bekleding heeft haast onmiddellijk vuur gevat en het vuur is in sneltempo naar beneden gedaald. De Vlooybergtoren is zwaar beschadigd na de brandstichting. Maar het geraamte van de toren is nog wel intact. "We gaan hem zeker herstellen. Al is dat wel een klus die maanden in beslag zal nemen."

Burgemeester Beeken lanceert een oproep naar getuigen. "Iedereen die afgelopen nacht iets verdachts gezien heeft in de omgeving van de toren, vragen we contact op te nemen met de politie."

Wikipedia

Nog opmerkelijk: om 3 uur vannacht werd de Wikipediapagina van de Vlooybergtoren aangepast. Er werd melding gemaakt dat de toren op 30 juni 2018 vernield werd na brandstichting en een explosie. Een kwartier later werd dat bericht weer van de Wikipediapagina gehaald. Dat wordt onderzocht, omdat op dat moment bijna niemand - buiten de daders? - kon weten wat er gebeurd was.

De zwevende trap verving in 2013 de oude Vlooybergtoren. Een houten exemplaar dat sinds 1996 op die plaats stond. Die werd in 2007 ook al eens in brand gestoken. Hoewel de zwevende trap al vernoemd werd in internationale architectuurbladen, duurde het tot 2016 tot heel Vlaanderen de toren ontdekte. De trap speelde toen een 'figurantenrol' in de populaire Vier-reeks Callboys.

De stalen uitkijktrap, ontworpen door ingenieur Yves Willems uit Langdorp (Aarschot), weegt 11 ton en is 20 meter lang en 11 meter hoog. Doordat de Vlooybergtoren is ingeplant op één van de hoogstgelegen locaties van het Hageland (circa 80 meter) biedt hij een fenomenaal uitzicht. Wie de constructie beklimt, ziet bij helder weer zowel de mijnschachten in Limburg als de koeltorens van Electrabel in Vilvoorde. 

De Vlooybergtoren in betere tijden.
Bollen De Vlooybergtoren in betere tijden.
Er is heel wat belangstelling voor de gehavende toren.
Hennuy Er is heel wat belangstelling voor de gehavende toren.
Hennuy
Bollen
Bollen67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Aernoudt

  Kunst??? Materialenverspilling, dat ja. Hoeveel uitstoot heeft dat kraam om te maken voort gebracht?

 • Jan Pauwels

  Serieus uit de hand gelopen kwajongensstreek?

 • Willem Coopman

  Een "kunstwerk" midden in de natuur en landbouwgronden.... Dit heeft beslist zeer veel geld gekost, geld van ons allemaal, om een "kunstenaar" met de juiste partijkaart te dienen. Of het mooi is laat ik in het midden maar nuttig in elk geval niet.

 • Luc De Clip

  Als publiciteitsstunt wel veel straffer dan 2 minuten callboys met beperkt publiek.

 • Benny Bastiaenssen

  dat zijn hangjongeren d i e vervelen en zo'n dingen doen zoals steenen naar de treinen enz en de opvoeding van ouders daar licht het aan