VLM Airlines sluit Nederlandse dochter en wil besparen in Antwerpen

BELGA
Het verlieslatende Nederlandse dochterbedrijf van de Belgische luchtvaartmaatschappij VLM Airlines is failliet, waardoor alle 75 werknemers op straat komen te staan. In eigen land wil het bedrijf een kostenreductie doorvoeren, en liefst al voor eind dit jaar. Dat is vernomen bij directie en vakbonden.

VLM Airlines, dat zijn thuisbasis op de luchthaven van Antwerpen heeft, ziet zich genoodzaakt kosten te besparen om volgend jaar opnieuw winstgevend te worden. COO Steve Blair wil tegen eind dit jaar al een plan afspreken met de vakbonden. "Zo kunnen we 2016 met een schone lei beginnen", zegt hij. De maatschappij is niet van plan in het aanbod te snijden. De vluchten vanuit Rotterdam blijven ook gewoon bestaan.

Voor de vakbonden kwam de aankondiging niet als een verrassing. Ze kregen op een ondernemingsraad te horen dat er een "zware kostenbesparing" nodig is, zo zeggen ze. De bonden vragen snel duidelijkheid van de directie en verwachten dat het personeel gevraagd zal worden om in te leveren. Volgende week dinsdag en vrijdag zijn vergaderingen gepland. Ontslagen zijn niet aangekondigd voor België, waar circa 150 mensen voor de maatschappij werken.

Blair zegt nog te hopen dat een deel van de getroffen Nederlandse personeelsleden terug aan de slag zal kunnen gaan in de Antwerpse thuisbasis. Voor ons land ziet Blair de toekomst voor de maatschappij nog "rooskleurig" in, als tenminste snel een akkoord gevonden wordt over de besparingen.

VLM Airlines werd eind vorig jaar overgenomen door het eigen management en begon vervolgens opnieuw zelf als onafhankelijke speler op de markt regionale lijndiensten aan te bieden. De maatschappij specialiseerde zich onder meer in verbindingen tussen Europese havensteden. Vanuit Antwerpen vliegt VLM Airlines op Hamburg, Southampton, Birmingham en Genève.