VLM Airlines Brussel failliet verklaard: 80-tal werknemers op straat

BELGA
Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines Brussel, ontstaan uit de resten van Thomas Cook Airlines Belgium, heeft de boeken neergelegd. Dat heeft het bedrijf, waar een 80-tal mensen werkt, bevestigd.

“We hebben goed gedraaid in de zomer, maar konden onvoldoende reserves opbouwen om de winter door te komen”, luidt het bij het bedrijf dat vluchten uitvoerde in opdracht van andere maatschappijen. Daarom moest vandaag het faillissement worden aangevraagd. De werknemers werden deze namiddag ingelicht. “Ze voelen zich aan het lijntje gehouden met alle beloftes en vooruitzichten die werden gedaan”, aldus vakbondsman Bjorn Vanden Eynde van de christelijke vakbond ACV-Transcom.

Onzekerheid

Tot gisteren hield CEO Harm Prins immers vol dat er geld op komst was, waarmee de winter zou kunnen worden overbrugd. Intussen lagen de activiteiten wel stil, want het enige vliegtuig dat VLM Brussel nog had (een Airbus A321) was vorige week door de leasingmaatschappij terug naar Frankrijk gehaald. Prins was ook van plan om in de lente van 2019 met een eerste langeafstandsvliegtuig Airbus A330 te gaan vliegen, in opdracht van andere maatschappijen of touroperators. Maar zo ver is het dus niet gekomen.

Voor de werknemers komt er zo een einde aan een jaar vol veranderingen en onzekerheid. Tot eind september 2017 vormden ze nog het grondpersoneel van Thomas Cook Airlines Belgium (TCAB). In oktober vorig jaar gingen ze over naar VLM Airlines in Antwerpen (dat ondertussen ook failliet ging), waarna ze in februari door een Nederlandse investeerder werden losgeweekt om VLM Airlines Brussel te vormen. Initieel werd er gevlogen met twee A320's van Thomas Cook, maar die vliegtuigen gingen na verloop van tijd terug naar die groep. In tussentijd was een A321 geleased.

“Rollercoaster”

“Het voorbije jaar was een echte rollercoaster voor het personeel”, aldus ACLVB’er Lemberechts. Toch kwam het faillissement volgens hem voor de meesten niet echt als een verrassing. “Het personeel reageerde ontgoocheld, maar ook wat gelaten”, klinkt het. “Als er geen inkomsten zijn, dan weet je dat het moeilijk wordt.”

De vakbondsman vindt het vooral “zuur” voor de zowat 40 personeelsleden die nog voor TCAB werkten. Zij hadden toen uitzicht op een sociaal plan in het kader van een collectief ontslag, maar door de overname door VLM Antwerpen werd die procedure ingetrokken. “Zij hebben bij wijze van spreken een jaar verloren.”

Het management van VLM Brussel benadrukt dat de lonen van november betaald zijn, en dat het de bedoeling is dat het personeel tot de laatste dag correct betaald wordt.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mathias Was

    Jammer, mooie maatschappij, leuk personeel en echte familie... Spijtige zaak...

  • Pat Debal

    Muyters waar zijn die jobs er gaan er meer verloren dan dat er bijkomen

  • marcel vandensteen

    Er verdwijnen meer jobs dan er bij komen en maar blijven liegen over het aantal werklozen ze hebben de wachttijd voor de werkloosheidsvergoeding gewoon van 6 maand naar 1 jaar gebracht en zo moeten deze mensen leven van het kindergeld of een leefloon