Vleessector na corona-uitbraak Westvlees: “Vlees in supermarkten en slagerijen is absoluut veilig”

“Iedereen die zich ziek voelt, moet zich laten testen”. Die waarschuwing geeft gedelegeerd bestuurder Michael Gore van vleessectororganisatie Febev, een dag na de corona-uitbraak bij het vleesverwerkend bedrijf Westvlees in het West-Vlaamse Westrozebeke (Staden). 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Gore kunnen werkgevers zelf weinig doen om het risico op verspreiding in te dijken en is het aan de werknemers zelf om hun verantwoordelijkheid op te nemen. “We staan erbij en kijken ernaar” zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. We kunnen niet meer doen dan het gebruikelijke zoals social distancing en handhygiëne. Als werkgever kunnen wij niet polsen naar de gezondheidsstatus van een werknemer. Als een werkgever beslist om systematisch coronatesten te laten afnemen, mag een personeelslid zich daar tegen verzetten.” Hij wil een betere coördinatie tussen bedrijfsartsen en huisartsen inzake het uitwisselen van informatie. Wie in de vleessector werkt, moet bij de minste symptomen een dokter te raadplegen, adviseert hij.

Volgens het Federaal Voedselagentschap FAVV is er geen gevaar voor verspreiding van het virus via het vlees. Ook Gore beklemtoont dat het vlees in slagerijen en supermarkten “absoluut veilig” is.

Sinds dinsdag zitten 225 werknemers van Westvlees, het grootste vleesverwerkend bedrijf van het land, in preventieve thuisquarantaine. In de versnijderij zijn zeker al 18 personeelsleden besmet met corona. De eerste resultaten van de coronatests zouden vandaag duidelijk worden.  In totaal werken er bij Westvlees zo’n 850 medewerkers. Er wordt wekelijks ruim 2.500 ton varkensvlees verwerkt.

In Duitsland, Nederland en de VS bleek eerder al dat Covid-19 uitermate goed gedijt binnen slachthuizen en vleesbedrijven.

Febev vraagt de overheid ook om een onderzoek naar de verspreiding van corona in een koudeketen. “Wij hebben aan Sciensano gevraagd welke maatregelen we moeten nemen”, verklaarde Gore aan onze krant. “De wijze waarop koeling vandaag gebeurt in de vleesverwerking, is trouwens identiek aan die in de industriële bakkerijen, fruit- en groentesector.”

Lees ook: 

“Coronavirus kan zich verplaatsen over afstand van meer dan 8 meter in slachterijen”

China vindt sporen van coronavirus op vracht Ecuadoraanse garnalen

225 werknemers Westvlees in quarantaine, burgemeester wil dat politie naleving controleert (+)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.



3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Raoul Rouma

    Dat varkensvlees kan enkel gebruikt worden om uw zolen te vernieuwen, zo taai is dat tegenwoordig. 50 jaar geleden was dat het beste van het beste.Maar méér méér dat is de slogan van die varkensfabrieken vandaag.

  • Paul Hendriks

    Wij laten het vlees voor wat het is, teveel besmettingen en er zijn genoeg alternatieven

  • Luc Verstraelen

    Binnenkort komen de buitenlandse fruitplukkers aan in Limburg.Men kan erop rekenen dat daar ook grote besmettingshaarden gaan uitbreken als men weet onder welke omstandigheden die mensen worden gehuistvest.Maar hiervoor preventief optreden is natuurlijk niet niet nodig nietwaar heren en dames ministers?