Vlammen en dikke witte rook door lekkende fosforgranaat in centrum Ieper

Hans Verbeke
In het centrum van Ieper is deze ochtend een aantal bewoners geëvacueerd nadat bij graafwerken een lekkende fosforgranaat werd gevonden. 

Dat gebeurde vlak bij het kruispunt van de Kalfvaart met de Brugseweg, een belangrijke invalsweg van de stad. Na de vondst werd een perimeter ingesteld van enkele honderden meter. In de buurt bleek in heel wat huizen niemand aanwezig, waardoor uiteindelijk slechts een vijftal bewoners moest geëvacueerd worden. 

Op de vindplaats werd de voorbije dagen een huis afgebroken. De werken waren bijna afgelopen en de granaat werd geraakt tijdens het graven, waardoor de structuur van het projectiel beschadigd raakte. Contact met zuurstof zorgde ervoor dat de fosfor begon te reageren, met nogal wat vlammen en ook een dikke, witte rook. De arbeiders bedolven de granaat onmiddellijk en belden de hulpdiensten. 

Militairen van DOVO kwamen ter plaatse en maakten de granaat onschadelijk. Dat duurde een tijd omdat er een betonblok bovenop de granaat lag. Net voor 10.30 uur was de interventie afgelopen en werd de omgeving weer vrijgegeven. De bewoners mochten toen terugkeren naar hun woningen.

Hans Verbeke
Hans Verbeke
Hans Verbeke
Hans VerbekeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.