Vlamingen laten massaal hun voornaam aanpassen na wetswijziging

Zeker 780 Vlamingen hebben sinds 1 augustus al hun voornaam laten veranderen: vaak gaat het om kleine wijzigingen.
thinkstock Zeker 780 Vlamingen hebben sinds 1 augustus al hun voornaam laten veranderen: vaak gaat het om kleine wijzigingen.
Al minstens 780 Vlamingen hebben sinds 1 augustus hun voornaam laten veranderen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad bij dertig Vlaamse steden en gemeenten.

Ambtenaren spreken in de krant over "een ware toevloed". Sommige (kleinere) gemeentebesturen hebben daarom beslist om in de toekomst weer een vergoeding te vragen voor de naamsverandering. 

Een nieuwe voornaam kiezen, werd deze zomer veel eenvoudiger. Voordien moest je naar de FOD Justitie stappen, waarbij de procedure tot anderhalf jaar kon duren en 490 euro kostte. Vandaag kan dit aan het loket in het gemeentehuis en is het in principe gratis. 

Een aantal gemeentebesturen wil door de toeloop nu toch een bepaalde som vragen, zodat mensen niet lichtzinnig van voornaam veranderen. Gemeentebesturen mogen dat volgens de wet. "Wij vragen 500 euro", zegt burgemeester Lode ­Hofmans (Open VLD) van Ranst in de krant, "maar voor wie een ongepaste voornaam heeft, is het 50 euro. Voor transgenders blijft het gratis".

Kleine wijzigingen

Volgens de krant worden vooral kleine wijzigingen doorgevoerd en verandert half Vlaanderen niet plots van voornaam. “De mensen die langskomen vragen hoofdzakelijk kleine wijzigingen. Het zijn geen excentrieke aanvragen”, klinkt het bij de gemeente Turnhout. ­“Iemand die Jean-Pierre heet, maar door iedereen Jean genoemd wordt, wil dat op papier vastleggen. Of een Maria die iedereen Marie noemt. Sommige mensen willen af van een streepje in hun naam. Vroeger was de drempel te hoog om zoiets te laten veranderen. Nu niet meer.”
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  De mensen die lijken en verdachten moeten identificeren krijgen ook extra werk. Wat als bepaalde mensen met slechte bedoelingen hun voornaam veranderen en na twee jaar aanslagen plegen ? Gaat de administratie en justitie dat kunnen bijbemen ?

 • Paul Boutsen

  Pure discriminatie, voor iedereen gratis of 500€!

 • Maria Arens

  Iedereen gratis andere voornaam naar keuze.

 • luc andries

  massaal ?! volgens woordenboek betekent dit: van een grote mensenmenigte: een massale opkomst bv

 • Jack Van Pimperzele

  Transgenders gratis, anderen niet... ruikt naar discriminatie