Vlamingen grijpen naast prijzen voor onderzoeksjournalistiek

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) heeft vandaag De Loep uitgereikt, een jaarlijkse prijs voor onderzoeksjournalistiek. De Vlaamse genomineerden grepen er helaas naast. Er was wel een speciale vermelding voor Tom Cochez van Apache.

De prijzen worden uitgereikt in vier categorieën: tekst, audiovisueel, digitale producties en een aanmoedigingsprijs.

De Loep voor beste onderzoeksjournalistieke tekstproductie ging naar Esther Rosenberg en Tom Kreling van NRC Handelsblad/nrc.next voor een artikelenreeks over de ondergang van de Nederlandse SNS Bank. Dat betekent dat de genomineerde VRT-journalisten Wim Van den Eynde en Luc Pauwels met hun boek 'De keizer van Oostende' naast De Loep grepen. Dat geldt ook voor de journalisten Martin Buxant en Steven Samyn, met hun artikelenreeks 'Het ACW-dossier' in De Morgen.

De Loep voor beste audiovisuele productie ging naar Bart Nijpels en Marco de Lange van KRO Brandpunt/Reporter voor hun documentaire 'Mayday Mayday' over de praktijken van lagekostenmaatschappij Ryanair. In deze categorie waren Dirk Leestmans en Caroline Van den Berghe genomineerd voor hun Panorama-reportage 'De gestoorde procedure', over de dood van Jonathan Jacob in een Antwerpse politiecel.

Een Loep voor digitale producties werd niet uitgereikt. Wel was er een speciale vermelding voor 'Dossier Cryo Save' van onder meer Apache-journalist Tom Cochez, over de praktijken van een firma die handelt in stamcellen uit navelstrengbloed.