Vlaming vergokt online bijna kwart miljard

Een online gokspel. Vlamingen hebben in 2018 online 220 miljoen euro vergokt.
AFP Een online gokspel. Vlamingen hebben in 2018 online 220 miljoen euro vergokt.
Vlamingen hebben in 2018 online 220 miljoen euro vergokt, liefst 2,5 keer meer dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. De gokbedragen die daadwerkelijk ingezet zijn, liggen nog veel hoger, want van die 220 miljoen euro zijn de door de gokbedrijven uitgekeerde winsten afgetrokken. Dat meldt De Tijd.

Naar de betaalde winsten is het raden. De gokbedrijven, die over een overheidslicentie moeten beschikken om in België online kansspelen aan te bieden, gedragen zich als zwarte dozen en zijn amper transparant over hun zakencijfer.

De Vlamingen hebben in 2018 online ook 50 miljoen euro meer ingezet dan het jaar ervoor. Dat heeft onder meer te maken met een WK-effect, leren cijfers van de Kansspelcommissie.

“David tegen Goliath”

Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) noemt het een strijd van David tegen Goliath. “Onze countercampagne wordt weggeblazen door het bombardement aan online reclame, sponsoring en marketing van de goksector. We kunnen pas een verschil maken als er een algemeen reclameverbod voor de goksector komt, zoals voor de tabaksindustrie. Italië heeft dat al.”

Bij de Kansspelcommissie staan 33.500 verslaafde gokkers op een zwarte lijst met gokverbod, bijna dubbel zoveel als vier jaar geleden. Dat is volgens preventiewerkers een zware onderschatting. Zij gaan uit van bijna een half miljoen probleemgokkers.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick neyt

  En daarna zitten janken dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen!

 • Chris Devlaeminck

  Met onder de gokkers een hoop die verslaafd zijn en die in de financiële problemen geraken. Soms opgevangen door ouders. Anders opgevangen en begeleid door allerlei sociale instanties en dit alles betaald door de samenleving. Als het maar opbrengt nietwaar? Dan zie je die goksites links en rechts sponsoren. Eén grote reden waarom ik niet meer naar sport kijk.

 • Karel Van Beeck

  Tijd om nog meer gokreclame ut te zenden op tv.

 • danny meulders

  als de meerderheid der bevolking het moeilijker krijgt om te overleven zullen de cijfers van het gokken alleen maar blijven stijgen , alleen dat begrijpen die knappe koppen in Brussel niet

 • Norbert Corten

  En hoeveel door de overheid georganiseerde Lotto en krasspelen met aanmoediging ook op TV en radio met reclameboodschappen