Vlaming blijft verknocht aan fermette en gruwt van hoogbouw

De fermette is nog steeds het populairst bij de Vlaming.
Mine Dalemans De fermette is nog steeds het populairst bij de Vlaming.
De fermette op het platteland geniet nog steeds de voorkeur, zo vat Knack de woonsurvey bij 3.000 Vlaamse huishoudens van het Vlaams Agentschap Wonen samen. "Het zal knap lastig worden om de Vlamingen te overtuigen slimmer, kleiner en gestapeld te gaan wonen", concludeert het weekblad.

Wat blijkt uit de enquête? Maar liefst 35 procent van de Vlamingen wil nog steeds op het platteland wonen, tegenover slechts 13 procent in de stad of 20 procent in het dorpscentrum. Ook de voorkeur voor de vrijstaande woning blijft nog steeds erg groot. Zo verkiest 72 procent open of halfopen bebouwing. Slechts 10 procent prefereert een rijwoning en 17 procent een appartement of studio.

Hoogbouw schrikt de Vlaming al helemaal af. De helft van de Vlaamse huishoudens geeft aan dat ze niet in een appartement van tien verdiepingen of meer willen wonen. Een hoogbouw van 4 tot 9 verdiepingen krijgt van 33 procent van de Vlaamse huishoudens een 0 op een schaal van 10.

Ongeveer de helft van de Vlamingen zou overwegen om een parkeerruimte of fietsenstalling te delen met de buren, maar slechts een kwart is bereid om een tuin of een deel ervan te delen. Het delen van binnenruimtes ligt nog veel moeilijker. 18 procent zou een wasplaats of berging delen, 9 procent een extra leefruimte of keuken en 3 procent een private leefruimte of keuken waarbij het huishouden zelf geen private leefruimte of keuken meer heeft. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludo Hermans

  Elke politieker zou in een fermette moeten kunnen wonen! Je grootheidswaanzin verdwijnt er als sneeuw voor de zon. Des lands redding!

 • victor vandesande

  Wij hebben meer dan 40 jaar gewerkt en belastingen betaald voor ons huis met tuin,en verder aan niemand iets moeten vragen om bij te springen .laat ons dan ook van onze tuin en rust genieten inplaats van inzo'n benepen kiekenkot te gaan wonen op het 15e...

 • raf peeters

  Een half jaar terug kon je hier lezen dat de fermette out was en ze niet aan de straat-stenen kwijt geraakt,denk eerder dat het een bericht was om de prijzen van zo'n woningen de grond in te boren ,nu eerlijk ,wie wil nu niet op zijn gemak alleen wonen .

 • Viaene Philippe

  Ja waarom niet,een eigen huis een plek onder de zon is toch helemaal anders dan 24 hoog wonen en je vrijheid dat is niet te vatten hoeveel plezier je daaraan hebt,geen last geen gezaag en toch iets mooi hebben waar je van houdt.

 • Bob Boomer

  Juist mr. P. Decauwers, het teveel aan mensen is problematisch en daardoor worden de tekorten op zowat elk vlak steeds groter. Het echte probleem is dat er geen politici of bewegingen zijn die daar iets willen of durven aan doen. Het zal dus knap lastig worden om daar een draagvlak voor te vinden !