Vlaanderen zal partijprogramma's nog niet doorrekenen voor verkiezingen in mei

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
De partijprogramma's voor de Vlaamse verkiezingen in mei volgend jaar worden niet doorgerekend, in tegenstelling tot het federale niveau. Dat antwoordde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een schriftelijke vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne, schrijft De Tijd vandaag.

De partijbeloftes werden voor het eerst in vergelijkbare cijfers omgezet voor de verkiezingen 2014, toen door De Tijd, De Standaard, de KU Leuven en de VRT. Nadien gaf de Kamer het Planbureau de opdracht om die taak over te nemen, maar op het Vlaamse niveau gebeurde dat nog niet.

Ook voor de verkiezingen van mei zal dat nog niet het geval zijn, antwoordde Vlaams minister-president Geert Bourgeois op een vraag van Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne. De minister-president heeft de Vlaamse Statistische Autoriteit wel gevraagd om de kiesprogramma's door te rekenen, alleen heeft die nog niet de nodige expertise in huis.

De dienst zal zich nu voorbereiden om de programma's voor 2024 door te kunnen rekenen. De volgende Vlaamse regering zal daar wel nog extra geld voor moeten uittrekken, want volgens Bourgeois heeft de dienst nu niet genoeg personeel in huis.

Gemiste kans

Een gemiste kans, reageert Bothuyne. "Het doorrekenen van de verkiezingsprogramma's kan principieel wel op de goedkeuring van de minister-president rekenen, maar dan enkel ver na zijn pensioen. Hier is duidelijk op de rem gestaan, want de eerste vragen hierover dateren al van begin 2017. Blijkbaar zijn sommige partijen bang voor een objectieve doorlichting van hun verkiezingsprogramma's.”

Blijkbaar zijn sommige partijen bang voor een objectieve doorlichting van hun verkiezingsprogramma's.

De christendemocraten zijn van plan om zelf een volledig becijferd programma voor te leggen voor elk niveau, klinkt het.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Van nieuwenhove

  Multinationals kopen elkaar op en worden zo heel groot . Scholen en ziekenhuizen fusioneren uit eigenbelang om effecienter te kunnen werker .... Politiekers willen splitsen en splitsen ! Voor de postjes, niet meer niet minder ?

 • Ceriel Devos

  Iedere partij zou voor de verkiezingen een duidelijk programma moeten hebben met daarin duidelijk een aantal punten, ook waar ze nog compromis over willen of kunnen sluiten zodat de kiezer weet op wie of wat hij stemt en na de verkiezingen je geen toestanden zoals de nva die niks van haar verkeizingsprogramma heeft willen verwezenlijken. Kan de pers dat niet eens voorstellen want de politici zelf gaan dit niet doen.

 • Raymond De Ridder

  Wat een gezever. Die nemen zichzelf nog ernstig ook! Postjes voor familie en vrienden maken. Indien de beloftes niet verwezenlijkt zijn, krijgen wij dan ons belastingsgeld terug?

 • Willem Coopman

  Programma's, wat een grote leugen. Onderwerp politiek programma's die eigenlijk platte publiciteit zijn aan grondige controle door de reclamecommissie. Er worden programma's gemaakt voor het grote publiek, er bestaan de echte programma's voor de partij(top) en tenslotte blijft er een regeerakkoord over dat een flauw afgietsel blijkt te zijn van ideologiën. Democratie is één groot toneelstuk...

 • DIRK VANGOSSUM

  Besparen door te herfederaliseren. Grote bedrijven doen dit ook, en hebben onmiddellijk de nodige expertise in huis. Dat we minder politici nodig hebben is dan ook een grote meevaller.