Vlaanderen wordt aandeelhouder Brussels Airport

Brussels Airport te Zaventem op archiefbeeld uit mei 2019.
BELGA Brussels Airport te Zaventem op archiefbeeld uit mei 2019.
De Vlaamse regering wordt via haar financiële arm PMV aandeelhouder van Brussels Airport. Samen met andere investeerders verwerft ze een indirect belang van iets minder dan 1,8 procent. Dat schrijven De Tijd, De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag.

Toen de Australische investeringsbank Macquarie haar belang van 36 procent te koop zette, meldde de Vlaamse publieke investeringsmaatschappij PMV zich als potentiële koper in een consortium met het Nederlandse pensioenfonds APG, de Australische investeerder QIC en de verzekeraar Swiss Life. Die wilden een lokale partner betrekken bij het dossier. 

Maar PMV werd in de laatste rechte lijn uit het biedconsortium gehaald. De Australiërs wilden met het oog op de vernieuwing van de licentie van de luchthaven - een federale aangelegenheid - liever geen regionale speler aan boord uit vrees het communautaire vuur op te poken.

Wat weinigen wisten, is dat PMV slechts tijdelijk in de coulissen verdween. Nu de verkoop van het Macquarie-belang rond is en de licentie is vernieuwd, halen APG en co. PMV weer aan boord. De publieke investeringsmaatschappij wil geen bedragen of percentages vrijgeven, maar De Tijd vernam dat PMV met vier andere investeerders een kleine 5 procent van het APG-consortium in handen krijgt. Die investeerders zijn: de pensioenfondsen van de bouw en van de metaalsector, de verzekeraar Patronale en het infrastructuurfonds Epico (dat beheerd wordt door PMV). Onrechtstreeks krijgt dat Vlaams-Belgisch consortium ongeveer 1,8 procent van de nationale luchthaven in handen voor iets meer dan 100 miljoen euro.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Breugelmans

  Vlaanderen staat er goed voor.En wij maar betalen.In plaats voor ons eens te zorgen,neen,aandelen kopen zodat de rijken kunnen binnen rijven.Ze moeten niet zeggen dat ze dat voor ons doen want dat is de zoveelste leugen dan.

 • Markos Agios

  Dus binnenkort nieuwe postjes in de beheerraad en een nieuwe bijdrage, verdoken taks, die zal opgelegd worden aan de modale man van de straat.

 • Geert Landsman

  Vlaanderen moet niet gokken met belastinggeld en helemaal niet met geld dat er niet is.

 • Peter Hegge

  Marc Rooms: het was een Vlaams minister die het Engelse woord planepoolen gebruikte en zich niet schaamde daarvoor. Als je nog eens op BXL AIRPORT bent zal je merken dat het Engels ook globaliserende invloeden heeft. So what. We zijn met zijn allen op deze snelweg. Weyts heeft gelijk dat taal het belangrijkste is, maar slaat de bal compleet mis als hij hiermee het Vlaams bedoelt.

 • Danny Govaerts

  Slechtste zet ooit. Als er nu een dispuut voor licht met Brussel. Zijn ze persoonlijk benadeelde. Dat verzakt hun onderhandeling positie in elke onder handeling.