Vlaanderen wil niet weten van nieuwe federale wegcode

Benoit De Freine
Vlaanderen wijst de nieuwe federale wegcode af. Dat schrijven de Waalse kranten La Dernière Heure en La Libre. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) bereidt de hervorming al meer dan twee jaar voor, maar Vlaanderen geeft nu een negatief advies wegens de “totale juridische onzekerheid”.

Bellot stelde eerder dit jaar zijn voorstel voor een nieuwe wegcode voor. De huidige is meer dan 40 jaar oud en dringend aan een update toe.

De gewesten kregen tot eind dit jaar om hun advies te formuleren. Vlaanderen heeft nu een negatief advies overgemaakt, schrijven de Waals kranten. Reden voor die afwijzing zijn “de talrijke overschrijdingen van de competenties en de totale onderdrukking van de huidige wegcode, die een totale juridische onzekerheid creëren”, zo staat te lezen in het advies.

Bevoegdheid

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heft Bellot een volledig bestaand kb op, maar staan daarin ook verschillende elementen waarvoor de deelstaten bevoegd zijn. “Dat heeft als gevolg dat wie beboet zou worden, dat met succes zal kunnen aanvechten. Hij of zij zal dan heel makkelijk kunnen aantonen dat die wetswijziging eigenlijk onwettig was en dat dus de hele wegcode op losse schroeven komt te staan”, aldus Weyts. “Net daarom konden we niet anders dan een negatief advies te formuleren”, klinkt het.

Volgens Weyts bestaat de oplossing erin om de dingen die tot de federale bevoegdheid horen en waarover men het eens is, eruit uit te lichten en wel door te voeren. Het vierkant groen voor fietsers is daarvan volgens de Vlaamse minister een goed voorbeeld.

De nieuwe wegcode zou normaal gezien in 2021 moeten ingaan, maar of dat nog lukt, is onzeker. Brussel en Wallonië moeten hun advies nog overmaken.

Minister François Bellot.
Photo News Minister François Bellot.32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • WILLY MESKENS

  Mr Peeters heeft gelijk,waarom geen Europese wegcode?Zou veel eenvoudiger zijn.

 • Herman De Wilde

  Het lijkt mij de logica zelf dat er in dit land maar één wegcode is, net zoals er maar één grondwet en één strafwet is. De waanzin van de federalisering bereikt zijn grenzen. Niemand is gediend van deze dwaasheid. Straks kan elke Vlaming terug naar de rijschool om de Waalse, de Brusselse wegcode te leren of is zijn rijbewijs beperkt tot Vlaanderen. Waanzin!

 • Daisy Vanreet

  Als het van federaal komt kan het per definitie niet goed zijn. Wat we zelf doen, doen we nog slechter. Kindertuin.

 • GERARD DE PELECIJN

  Nu voorrang van links!

 • Erik Desloover

  hoe kan belgie nog functioneren ?? 4 ministers