Vlaanderen voert recordbedrag wapens uit (maar het blijft peanuts in vergelijking met Wallonië)

REUTERS
De Vlaamse wapenexport naar landen buiten Europa is vorig jaar meer dan verdubbeld, van 29,9 miljoen naar 69,9 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd, die zich baseert op maandverslagen van het Departement Buitenlandse Zaken. Daarmee ligt de wapenexport iets hoger dan het vorige recordbedrag in 2015.

De Vlaamse wapenhandel bestaat vooral uit export van technologie, zoals beeldschermen en andere onderdelen voor militaire vliegtuigen of nachtkijkers voor geweren. Vorig jaar is voor 53,7 miljoen euro naar de VS geëxporteerd. Daarna volgen Brazilië en Indonesië.

"De cijfers schommelen van jaar tot jaar, maar dat heeft eerder met toevalligheden te maken", zegt Diederik Cops van het Vlaams Vredesinstituut. "In 2015 veroorzaakte één grote bestelling een piek in de cijfers. Ook vorig jaar leidden enkele grotere deals met de VS tot een hoger totaal."

Verhoudingsgewijs blijft de Vlaamse wapenexport in vergelijking met de Waalse erg klein. In 2016 voerde. "In het Waals Gewest bedroeg de vergunde uitvoer in 2016 955 miljoen euro, terwijl de hele Europese Unie goed was voor 61,3 miljard euro. De Waalse cijfers van vorig jaar zijn nog niet beschikbaar", staat te lezen in De Tijd.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Faes

  Weten jullie nog wat Bourgeois hier vier maanden geleden over zei ? t' ja als het geheugen verdwijnt hoe noemt men dat weer ?

 • William Van Den Berghe

  Als het over geld gaat heeft de PS geen scrupules

 • roland peeters

  In andere woorden,als we ons ooit moeten verdedigen krijgt de Vlaming een beeldscherm en de Waal een revolver.

 • Marc Baeyens

  België werkt met twee maten en twee gewichten. Over de peanuts van Vlaanderen wordt schande geroepen, over de wereldmarkt van Wallonië wordt in alle talen gezwegen.

 • Richard Roose

  Heel de wereld wordt bewapend, en wij burgers mogen ons verdedigen met ne gewone soeplepel...