Vlaanderen versoepelt regels voor kampvuren

Archiefbeeld, chiromeisjes rond kampvuur.
Joke Couvreur Archiefbeeld, chiromeisjes rond kampvuur.
Vlaanderen versoepelt de regels voor het maken van een kampvuur. Als aan alle voorwaarden is voldaan, moeten jeugdbewegingen geen afstandsregel van 100 meter ten opzichte van bijvoorbeeld huizen en graanvelden meer in acht nemen. Dat is het gevolg van een verzameldecreet dat vandaag werd goedgekeurd in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement. Het decreet moet wel nog door de plenaire vergadering worden gestemd.

Jeugdbewegingen die een kampvuur willen maken moeten minimum 25 meter afstand van de bosrand houden. Voor heiden, huizen, boomgaarden, hagen, graan, stro en mijten geldt zelfs een minimumafstand van 100 meter.

Die algemene regel blijft enkel bestaan voor de heide, wegens de extreme brandbaarheid in de zomer. Voor de andere hindernissen verdwijnt de afstandsregel. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de eigenaar van het terrein akkoord gaan. Hij moet ook elk jaar het gemeentebestuur op de hoogte brengen dat er op zijn terrein mogelijkheid is om kampvuren aan te steken. De burgemeester heeft nog steeds het laatste woord. Hij kan het kampvuur verbieden als er brandgevaar is. Hij kan ook bijkomende voorwaarden opleggen als hij die nodig acht.

Het Vlaams Parlement komt met de nieuwe regels tegemoet aan een vraag van de jeugdbewegingen zelf.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Wauters

  Het milieu is van geen belang meer , hypocriet Vlaanderen .

 • Peeters Freddy

  Als stakers oude autobanden mogen mogen opbranden dan mag een kampvuur toch ook. In mijn tuint brand ik zelfs oud papier en karton op.

 • Rik Bogaert

  Blij voor de jeugdbewegingen. Allen gelijk voor de wet. Nu mogen we weer vuurtje stoken in onze tuin ook toch?

 • Marc Statham

  Daar ze de dwazen weer met hun onnozele regeltjes , ik dacht dat vuur maken overal verboden was ? en het milieu is plots geen probleem meer ?

 • ringo van der pulst

  Het belangrijkste is de hoogte en omvang duidelijk aan regels onderwerpen.Het hoeven geen stapels te zijn.Hou het veilig voor iedereen en er kan nog jaren genoten worden.