Vlaanderen verdubbelt aantal trajectcontroles in 2018: "Nu ook aantal alcoholcontroles omhoog brengen"

Joris Vandenbroucke (Sp.a) juicht de toename van het aantal trajectcontroles toe. "Nu we in snel tempo overal in Vlaanderen trajectcontroles aan het installeren zijn, kunnen meer mensen van de politiekorpsen vrijgemaakt worden om te controleren op alcohol in het verkeer. Want ook dat is een killer."
Henk Deleu Joris Vandenbroucke (Sp.a) juicht de toename van het aantal trajectcontroles toe. "Nu we in snel tempo overal in Vlaanderen trajectcontroles aan het installeren zijn, kunnen meer mensen van de politiekorpsen vrijgemaakt worden om te controleren op alcohol in het verkeer. Want ook dat is een killer."
Het aantal trajectcontroles van het Vlaams gewest zal in 2018 meer dan verdubbelen, van 31 locaties naar 68 locaties. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). 

Vandenbroucke juicht de stijging van het aantal snelheidscontroles via trajectcontrole toe, maar pleit er in één beweging voor de vrijgekomen politiemensen in te zetten voor extra controles op alcohol.

Naast de tientallen trajectcontrolesystemen die de politiezones op eigen initiatief en gespreid over heel Vlaanderen hebben uitgebouwd, plaatst ook de Vlaamse overheid steeds meer trajectcontroles. Zo heeft het Vlaams gewest nu trajectcontroles op 27 locaties op gewestwegen en op drie plaatsen op autosnelwegen.

37 extra locaties

Uit cijfers die sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke heeft opgevraagd, blijkt nu dat er in 2018 op in totaal 37 locaties bijkomende trajectcontroles gepland zijn. Het gaat om 34 locaties op gewestwegen en op 3 locaties op snelwegen. Het gaat dan vooral om vaste flitspalen die worden omgebouwd tot digitale camera's die de gemiddelde snelheid over een afgelegd traject controleren.

Vandenbroucke juicht de toename van het aantal trajectcontroles toe. "Een goede zaak voor de verkeersveiligheid", zo zegt hij. "Snelheid is een doder in het verkeer. En we weten uit ervaring met de huidige trajectcontroles dat zij een duidelijk positieve impact hebben. Heel goed dus dat dit aantal systematisch wordt uitgebreid", aldus Vandenbroucke.

Alcoholcontroles

Het sp.a-parlementslid lanceert wel meteen een voorstel. "Nu we in snel tempo overal in Vlaanderen trajectcontroles aan het installeren zijn, kunnen meer mensen vrijgemaakt worden van de politiekorpsen om te controleren op alcohol in het verkeer. Want ook dat is een killer", zegt Vandenbroucke.

Hoewel alcohol bij de hoofdoorzaken van verkeersongevallen hoort, kan het aantal controles beter, meent Vandenbroucke. Hij citeert daarbij cijfers van Vias (het vroegere BIVV): "In 2015 verklaarde slechts 20 procent van de bestuurders in een enquête dat zij het afgelopen jaar minstens één keer gecontroleerd werden. Het is perfect mogelijk om in dit land jarenlang rond te rijden en niet één keer gecontroleerd te worden op alcohol in het bloed". 




12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nico Van Landschoot

  Gelukkig voor onze regering zal het verkeer nooit echt veilig zijn.Anders hadden ze geen excuus om hun zakken te vullen en de onze leeg te schudden.

 • Lydia Appelmans

  Geen problem mee maar controleer aub ook op smartphonegebruik !!!!

 • Tom Amonski

  en Vera waar haal je die info vandaan...?

 • willy verbeeck

  Maximum snelheid nu nog verlagen naar 5 km per uur. Zorg er wel voor dat criminelen kunnen blijven vrijkomen wegens procedurefouten of ontoelaatbaar bewijs, dan voelen we ons tenminste veilig.

 • Erik Snarevlis

  Gelukkig zijn de zware drugbendes safe in ons landje..