Vlaanderen trekt 2,6 miljoen euro extra uit voor kinderopvang voor kwetsbare gezinnen

Beeld ter illustratie, kinderopvang.
Getty Images Beeld ter illustratie, kinderopvang.
De Vlaamse regering trekt 2,6 miljoen euro uit om ook voor kwetsbare gezinnen kinderopvang mogelijk te maken. Een deel van het budget wordt ook gebruikt om de flexibele opvang uit te breiden en voor gezinnen de combinatie werk-gezin eenvoudiger te maken. Dat maakt minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) bekend.

In de sector van de kinderopvang van baby's en peuters wordt met een trappensysteem gewerkt. Er wordt onder meer ingezet op de sociale functie van kinderopvang, waarbij ouders voor de opvang van hun kinderen volgens hun inkomen betalen. De kinderdagverblijven ontvangen daarenboven een 'plussubsidie', op voorwaarde dat 30 procent van de kinderen in de voorziening uit een kwetsbaar gezin komt.

Met de 2,6 miljoen euro die bijkomend wordt vrijgemaakt, komen er 422 zulke plaatsen in de kinderopvang bij. De investering maakt ook 792 kinderopvangmodules voor ruimere openingsuren mogelijk, net als 100 dringende opvangplaatsen. Die geselecteerde kinderdagverblijven krijgen extra middelen voor opvang op ruimere openingsmomenten om deze ook buiten de reguliere openingsuren te organiseren. Hierdoor spelen kinderopvanginitiatieven flexibeler in op de work/life-balans van de ouders, aldus het kabinet-Vandeurzen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Op de valreep nog snel wat "sociale" maatregelen in de hoop zwakkeren op hen te laten stemmen.

 • paul piens

  Als men weet dat zelfs koppels die beiden werkloosheidssteun krijgen hun kinderen naar de crèche brengen en daar haast niks voor moeten betalen omwille van hun laag inkomen, dan weet men ook direct waar het schoentje wringt.

 • Charlotte De greef

  Dat is discriminatie! Mijn gezin staat eeuwig in de kou, omdat wij als ouders onze verantwoordelijkheid opnemen en iedere dag gaan werken. Werken wordt in België voortdurend afgestraft.

 • PETER VANDAELE

  Er is al kindergeld, vroeger toen ik 22 jaar was en al een kind had, wel dan werden wij niet zo bepamperd door de staat en raar maar waar, het ging ook.

 • Hilde Bogaert

  Als het effectief voor WERKENDE ouders is, dan is dat prachtig. Waarom werklozen hun kinderen alle dagen naar de opvang zouden moeten brengen is mij een raadsel. Wie 8u per dag actief werk zoekt zal het ook wel vinden.