Vlaanderen stapt uit Unia en wil zelf gelijkekansencentrum oprichten

De nieuwe Vlaamse regering is van plan om de samenwerking met Unia stop te zetten en een gelijkekansencentrum op te richten. Die beslissing zal ook financiële gevolgen hebben voor Unia, want de Vlaamse overheid staat in voor zowat 10 procent van de financiering van het centrum.
BELGA De nieuwe Vlaamse regering is van plan om de samenwerking met Unia stop te zetten en een gelijkekansencentrum op te richten. Die beslissing zal ook financiële gevolgen hebben voor Unia, want de Vlaamse overheid staat in voor zowat 10 procent van de financiering van het centrum.
De nieuwe Vlaamse regering stapt uit het interfederale gelijkekansencentrum Unia. Dat bevestigde N-VA-voorzitter Bart De Wever vanmiddag op de persconferentie van de nieuwe Vlaamse regering.

De onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld bereikten deze ochtend een akkoord over een nieuwe Vlaamse regering. Daarin staat onder meer dat de Vlaamse regering uit Unia stapt, het interfederale gelijkekansencentrum. Dat bevestigde N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens de voorstelling van het regeerakkoord. “We willen de samenwerking opzeggen om zelf een gelijkekansencentrum op te richten”, zei hij.

Nationaal mensenrechtencentrum

Hij verwees daarbij ook naar de federale instelling voor de rechten van de mensen die in de maak is. Dat wordt een nationaal mensenrechtencentrum dat moet toezien op de naleving van àlle mensenrechten, en waartoe ook de regio’s op termijn zouden kunnen toetreden. 

De beslissing zal het centrum een slok op de borrel kosten. Unia wordt hoofdzakelijk gefinancierd door de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen. Vanuit Vlaanderen ging er in 2015 een goede 800.000 euro naar het centrum. Dat is een kleine 10 procent van de totale financiering.

In de clinch

Vlaanderen is de eerste en enige regionale overheid die uit het centrum stapt. Het Brussels gewest blijft bijvoorbeeld wél voluit achter de samenwerking met Unia staan.

N-VA ging de voorbije jaren stevig in de clinch met Unia. De partij pleitte in het verleden wel voor een Vlaamse variant van Unia. Het is onduidelijk of er ook een Vlaams gelijkekansencentrum in de plaats komt. 

“Ideologische beslissing”

De beslissing van de Vlaamse regering om de samenwerking met Unia stop te zetten, is duidelijk een ideologische en symbolische beslissing, zo reageert Unia-directeur Els Keytsman. “We werken namelijk interfederaal. Voor wie alles Vlaams wil organiseren, ligt dat dan moeilijk”, schrijft ze op Twitter, met een impliciete verwijzing naar regeringspartij N-VA. Unia vreest ook dat de oprichting van een Vlaams centrum enkel voor meer onduidelijkheid zal zorgen.

Volgens Unia blijft het, in afwachting van de definitieve tekst van het regeerakkoord, nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zullen zijn. “Wat betekent dit voor de burgers? Kunnen ze met vragen rond racisme en discriminatie nog bij Unia aankloppen?”, zegt ze. Er zijn daarnaast ook vraagtekens voor de personeelsleden van het centrum.

Als er een Vlaamse instelling komt, wordt het voor de burgers nog meer een doolhof. Mensen weten nu maar amper wie hen kan helpen, laat staan dat er dan een extra instelling bij komt

Unia-directeur Els Keytsman

Unia stelt zich verder vragen bij de oprichting van een nieuwe instelling. Want volgens Keytsman zal Unia ook na de terugtrekking in Vlaanderen actief blijven voor federale kwesties. “Als er een Vlaamse instelling komt, wordt het voor de burgers nog meer een doolhof”, klinkt het. “Mensen weten nu maar amper wie hen kan helpen, laat staan dat er dan een extra instelling bij komt.”

Keytsman betreurt tot slot dat Unia nooit betrokken of geïnformeerd werd rond de beslissing van de Vlaamse regering. “Het is ook heel onduidelijk waarom deze beslissing is genomen. We zijn nooit geëvalueerd geweest”, zegt ze in een video die eveneens via Twitter verspreid werd.
271 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  Ik ben geen Unia-fan. Wat hier gedaan wordt tart alle verbeelding. Vlaanderen stapt uit Unia en bespaart daar 800.000 EUR. Unia gaat via de toekomstige federale regering een budget-tekort opeisen van 800.000 EUR voor haar werking. Vermits Wallonie bankroet is, moet Vlaanderen via omwegen bijspringen om 800.000 EUR extra te betalen voor Unia, waar Vlaanderen geen verantwoording voor krijgt, immers uitgestapt... Hoe dom.

 • Eric Grosemans

  Marc Baeyens, en wat gaat het ons nu kosten? Een veelvoud ervan, voor nog eens hetzelfde.

 • Raoul Rouma

  Bijkomend! Dus weer zo een instelling in surplus voor Vlaanderen, de vriendjes zullen blij zijn, en gaan dan ook voor de jobs. Dus de problemen kunnen en federaal en Vlaams worden aangepakt, dat gaat vonken geven en dus zal het niets oplossen. Werkzekerheid is dan wel gegarandeerd.

 • Luc Van Bogaert

  Dat gaat nog veel meer geld kosten aan Vlaanderen !

 • Gilbert Vermeersch

  Unia is te links en te wereldvreemd. Vlaanderen heeft overtuigd rechts gestemd, het is dus een goeie zaak zelf de touwtjes in handen te nemen.