Vlaanderen schaft rampenfondsen af

Joris Vergauwen
Vanaf 1 januari 2020 kunnen landbouwers na natuurrampen geen beroep meer doen op de twee bestaande rampenfondsen. In ruil moeten boeren zelf een weersverzekering afsluiten, waarvoor ze de eerste jaren wel zwaar gesubsidieerd zullen worden. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen al langer van de rampenfondsen af. Vandaag draagt de overheid alle risico, terwijl natuurrampen door de klimaatopwarming steeds vaker voorkomen, waardoor de financiële last toeneemt. Tegelijk is het voor landbouwers vaak lang wachten op een uitbetaling.

N-VA, CD&V en Open Vld hebben nu een decreet klaar waarmee ze de rampenfondsen vanaf 1 januari 2020 vervangen door een "brede weersverzekering". 

"Landbouwers zullen zich zelf moeten verzekeren bij een privéverzekeraar, die zal instaan voor het dekken van bijvoorbeeld vorst-, hagel- of droogteschade en daarvoor dan ook alle risico draagt. Dat is een win-winsituatie", zegt Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA). "Als aanmoediging om zo'n weersverzekering af te sluiten, krijgen landbouwers tijdens de eerste drie jaar de premie voor 65 procent terugbetaald."
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Ook de kracht van verandering zeker?

 • Hugo VAN HAEVRE

  En als ze je ooit 2x moeten uitbetalen verbreken ze het contract, wegens risicogeval is wettelijk perfect mogelijk en dan sta je daar zonder verzekering, en geraak nog maar eens bij een ander binnen want ze spelen zulke gevallen aan elkaar door

 • JAN krommentak

  Potje is leeg maar ze krijgen voorlopig genoeg subsidies om de verzekering te dekken ? is dit wettelijk wij hebben ook een verzekering tegen stormschade ! kunnen wij die nu ook ingeven op onze belasting brief ?

 • Jens Van Campenhout

  @ Bart Dekeyser. Denk je echt dat er zo iets is als een spaarboekje waar miljoenen opstaat voor als er een ramp gebeurt? Neeh dan gaat de overheid naar de vank en leent aan een interessante rentevoet. In Belgie verdwijnt iedere cent van de belastingbetaler. Maar naar waar? De kilometer leidt tot slechtere wegen, duurdere energie leidt tot tekorten,.. beter alles verlagen in prijs dan wordt het beter?

 • james vroman

  zeer goede maatregel ... !!