Vlaanderen riskeert boetes als het Europese deadline voor waterlopen niet behaalt

In Vlaanderen is bijna een half miljoen huizen nog altijd niet aangesloten op de riolering.
HCH In Vlaanderen is bijna een half miljoen huizen nog altijd niet aangesloten op de riolering.
In Vlaanderen is bijna een half miljoen huizen nog altijd niet aangesloten op de riolering, waardoor hun vervuild afvalwater in beken en rivieren terechtkomt. Dat is een probleem, want tegen 2027 eist Europa dat alle beken en rivieren in Vlaanderen proper zijn, schrijft De Zondag

Jan Goossens, CEO van Aquafin, dat verantwoordelijk is voor het niet-gemeentelijk rioolbeheer in Vlaanderen, geeft toe dat de norm tegen 2027 halen bijzonder moeilijk wordt. “Nu investeert de Vlaamse regering een half miljard euro per jaar voor de aanleg van één procent bijkomende riolering. Maar zelfs al mochten er miljarden euro’s ter beschikking zijn, dan nog wordt het moeilijk, simpelweg omdat er niet genoeg aannemers zijn om die werken uit te voeren”, zegt Goossens. 

“Plus, vanaf het moment dat beslist wordt tot een nieuw project tot het einde van de werken is er een gemiddelde duurtijd van zeven jaar.” Goossens is wel tevreden dat de nieuwe Vlaamse regering ambitieus is om de situatie grondig aan te pakken. In het nieuwe regeerakkoord staat dat Aquafin meer betrokken zal worden in alle Vlaamse plannen.

Als ons land de deadline 2027 niet halen, volgt een boete van 52 miljoen euro en 62.500 euro per dag dat de situatie niet in orde is, zegt Vincent Coolsaet van Go4greenground, een vereniging die de Vlaamse overheid onder druk zetten om de situatie aan te pakken. “Centen die door de belastingbetaler moeten worden opgehoest en dat door een jarenlang falend beleid.” Goossens bevestigt dat de kans op een sanctie reëel is.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lore Kluwer

  Nog een half miljoen woningen - maal aantal bewoners - lozen in het grondwater? Hallucinant vind ik dat. Dat fecaliën in een eigen beerput terechtkomen, akkoord, als het niet anders kan, maar lozing in waterlopen? De uitwerpselen van mensen komen dus in beekjes terecht waar ouders die op het platteland wonen, samen met hun zoontje of dochtertje argeloos op zoek gaan naar kikkerdril? Je zou denken dat deze problematiek veel dringender is dan LEZ-zones en andere gehypete klimaatdoelstellingen.

 • Bruno Draulans

  Aansluiten op riolering? Bij mijn moeder willen ze de grachten weer opentrekken en riolering weer weghalen.

 • Fritz De Pessemier

  Weigeren te betalen en indien de EU moeilijk doet uit de EU stappen. Er zullen nog vele landen die deze geldklopperij beu zijn volgen.

 • Nick Desmet

  Leve Europa we worden bestolen langs alle kanten, leve Belxit.

 • Marc Van der Vloedt

  Is er nog plaats achter de deur ? Tegenwoordig vindt "Europa" heel veel stokken om België op de vingers te slaan. (terwijl andere onderontwikkelde regio's/staten trachten lid te worden van de Europese Unie of dient dat zakkenrollen, die boetes daarvoor)