Vlaanderen reikt derde jaar op rij meer buitenlandse diploma's uit: “Onderwijs is een hefboom tot integratie”

Illustratiebeeld.
iStock Illustratiebeeld.
Het aantal aanvragen en erkenningen van buitenlandse diploma's in Vlaanderen stijgt. Vorig jaar reikte Vlaanderen ruim 3.800 diploma's uit, goed voor drie kwart van alle aanvragen tot erkenning. En dat is een stijging met meer dan de helft, maakt minister van Onderwijs Hilde Crevits bekend. 

Het aantal aanvragen tot erkenning van buitenlandse diploma's in Vlaanderen, waardoor mensen uit het buitenland ook hier kunnen werken volgens het diploma dat ze daar hebben behaald, stijgt jaar na jaar. De voorbije drie jaar steeg het aantal aanvragen zelfs met 40 procent. 

Er zijn drie soorten aanvragen: voor een hoger diploma, een diploma secundair onderwijs of een restcategorie, met onder meer het lerarendiploma. Een aanvraag kan positief worden bevonden, positief maar dan voor een andere gelijkwaardigheid, of negatief. 

Stijging van zeven procent

De voorbije jaren is niet alleen het aantal aanvragen gestegen, ook het aantal erkenningen steeg verhoudingsgewijs. In 2015 waren er 3.746 aanvragen, waarvan er 2.518 een positieve beoordeling kregen, al dan niet met andere gelijkwaardigheid. Vorig jaar waren er 5.194 aanvragen, met 3.817 erkenningen of erkenningen met een andere gelijkwaardigheid tot gevolg. 

Verhoudingsgewijs steeg het aantal positieve erkenningen met zeven procent: in 2015 kreeg 67 procent van de aanvragers een erkenning, in 2017 was dat 74 procent. 

“Onderwijs als hefboom tot integratie" 

Minister Crevits maakte de cijfers vandaag bekend tijdens de Global Education Ministers-summit van de VN-organisatie Unesco in het Brusselse Egmontpaleis. "De erkenning van buitenlandse diploma's is belangrijk", vindt ze. "Onderwijs is een hefboom tot integratie, maar ook een job is een bepalende factor.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Een diploma erkennen is één, de taal spreken is wat anders. Poolse werknemers in ouderlingen opvang die je met moeite verstaan.

 • eric maier

  Zeg er maar bij dat het niveau ook naar beneden is gebracht in vele studies om de "nieuwkomers" meer kans te geven. elk jaar opnieuw ziet men een zekere vorm van degradatie in het studie materiaal. 5 -8 jaar terug was het een stuk moeilijker en was het veel selectiever. Nu zit er meer kaf tussen het koren.

 • Pascal Badts

  Marc Deglin. Het gaat over buitenlandse diploma's.

 • lieve vanderstraeten

  Hebben die allemaal hier officiële examen gedaan bij de universiteiten en hoge scholen, zoals onze kinderen verplicht zijn, en spreken ze correct onze landstalen, ik denk het niet, en algemeen is geweten dat er vele valse diploma’s zijn, wie en hie onderzoekt madame Crevits dit.

 • piet devlieger

  Meer diploma's, allemaal goed en wel. Maar wie het nieuws de laatste dagen heeft gevolgd weet ondertussen ook dat het diploma's zijn die niet veel waard zijn. What's the point ?