Vlaanderen plant app voor contactopsporing: “Na zomer beschikbaar”

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
De Vlaamse regering wil een app laten ontwikkelen voor contactopsporing. Die app zal de bestaande, meer klassieke vorm van contact tracing niet vervangen, maar moet die methode eerder aanvullen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil dat de app "na de zomer" beschikbaar is. 

De Vlaamse regering heeft vandaag het licht op groen gezet voor haar “verdedigingslinie” tegen een eventuele nieuwe besmettingsgolf van het coronavirus.

Die verdedigingslinie bestaat volgens minister van Welzijn Wouter Beke in een eerste lijn uit uitgebreid testen en een goed draaiend contactonderzoek. Na wat kinderziektes draait de conventionele contactopsporing in Vlaanderen stilaan op toerental. Om de resterende onduidelijkheden weg te werken en de burgers beter te informeren komt er en bevraging en een communicatiecampagne over het contactonderzoek.

Maar de huidige manier van contactopsporing is tijdrovend en duur en hangt ook af van het geheugen en de samenwerking van besmette personen. Daarom wil Vlaanderen toch een contactopsoringsapp laten ontwikkelen. Zo’n app was eerder al geopperd, maar was om verschillende redenen (bevoegdheidsdiscussies, technische en juridische vragen,...) wat naar de achtergrond verschoven.

Vrijwillig

Nu legt de Vlaamse regering een plan op tafel om “na de zomer” te starten met een app. Volgens minister Beke is het de bedoeling dat de app aanvullend werkt op de bestaande, meer klassieke manier van contact tracing. De app wordt volledig vrijwillig en moet burgers na een mogelijk risico-contact kunnen waarschuwen en aanmoedigen om zich te laten testen en/of in quarantaine te gaan. De app zal werken via bluetooth met een decentrale gegevensopslag.

Beke wil ook graag één app voor heel het land en zal daarom ook proberen een samenwerkingsakkoord te sluiten met de andere deelstaten. Er moet ook een juridisch kader uitgewerkt worden zodat er “voldoende garanties zijn inzake privacy”.

15 mobiele teams

Vlaanderen neemt ook maatregelen om de tweede lijn in de verdedigingslinie tegen een mogelijke heropflakkering van het virus te versterken. Zo komen er bijvoorbeeld 15 mobiele teams met zorgverleners - de “boots on the ground”, dixit Beke - die kunnen ingezet worden om ondersteuning op het terrein te bieden en om lokale uitbraken snel aan te pakken.

Elke zorgvoorziening in Vlaanderen zal ook gevraagd worden een ‘uitbraakplan’ op te stellen om snel en efficiënt te kunnen inspelen op een mogelijke tweede besmettingsgolf. De voorzieningen zullen daarbij de hulp kunnen krijgen van de mobiele teams. 

Lees ook:

Waarom hebben we nog steeds geen app voor contacttracing? “Mensen die klaarstonden zijn bedreigd, op een moment dat er zoveel doden vallen” (+)

IN KAART. Zit uw gemeente boven de ‘coronadrempels’? (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rayan El Arami

  Als ze die niet beschikbaar maken voor Windows mobile 10 kunnen ze met hun app de pot op. Ik ga geen nieuwe smartphone kopen zolang mijn huidige nog perfect werkt.

 • Michel Heylen

  Kostenplaatje? Ook +/- 100 miljoen €! Krijgt de burger nu ook een aangepaste gsm?

 • Fons Maes

  In maart zei minister De Backer dat de ontwikkeling van aan app priortair was. Miscchien komt er nu 1 zes maanden later. Efficiënt bestuur? Bezorgd om onze gezondheid?

 • Michel Mahy

  Das goed op tijd! Bij ons in Frankrijk is dat al twee weken actief.

 • Jef Denijs

  Dat is een betere oplossing. Vlamingen gebruiken massaal spyware als Facebook, Google en andere. Dan moet een app in het belang van de volksgezondheid ook kunnen.