Ga naar de mobiele website
^ Top

Vlaanderen pakt valse oldtimers aan

Oldtimer Porsches in het Porsche-museum in Stuttgart.
EPA Oldtimer Porsches in het Porsche-museum in Stuttgart.
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) werkt aan nieuwe regels voor oldtimers, voertuigen die minstens 25 jaar oud zijn. De hervorming - waarbij wagens pas vanaf 30 jaar het statuut van oldtimer kunnen krijgen en ook frequenter gekeurd worden - dient om het fiscale misbruik in de categorie tussen 25 en 30 jaar aan te pakken. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Het is verboden een oldtimer voor woon-werkverkeer of commercieel gebruik in te zetten. Toch gebeurt dat massaal omdat een wagen met de status van oldtimer vaak tot tien keer fiscaal voordeliger is. Zowel de eenmalige inschrijvingsbelasting als de jaarlijkse verkeerstaks en de kostprijs van de verzekering liggen veel lager.

Strengere regels

Dat misbruik vertaalt zich in de cijfers. Het aantal inschrijvingen van oldtimers tussen 25 en 30 jaar is in vijf jaar bijna verdubbeld, van 38.000 tot ruim 66.000. De drie gewesten werken daarom parallel aan strengere regels. Zo wordt de leeftijd waarop een wagen als oldtimer kan worden ingeschreven geleidelijk opgetrokken. Tegen 2022 moet een auto 30 jaar zijn om van een oldtimer te kunnen spreken.

Keuring

Daarnaast zullen wagens van 30 jaar en ouder zich om de vijf jaar melden bij de autokeuring. Bij wagens onder 30 jaar wordt de controle jaarlijks verplicht. Nu is de keuring alleen bij de inschrijving verplicht en daarna nooit meer. Dat moet het kostenvoordeel van een oldtimer verlagen, zodat de mensen sneller een recentere wagen kopen.

Federatie reageert positief maar pleit voor gelijke regels in de drie gewesten

De Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) reageert eerder positief op de nieuwe regels voor oldtimers. "Wij zijn absoluut voorstander van meer veiligheid en vragen al langer om een periodieke goedkeuring van de voertuigen", aldus Peeter Henning van de BFOV. Dat de hervorming inhoudt dat wagens pas vanaf 30 jaar het statuut van oldtimer kunnen krijgen - in plaats van vanaf 25 jaar zoals nu het geval is - vindt Henning eveneens normaal, aangezien dit in overeenstemming is met de Europese richtlijnen. Wat het BFOV wel sterk betreurt is dat er momenteel gewerkt wordt aan verschillende regels in de verschillende gewesten. De organisatie blijft proberen om de drie regio's gelijk te stemmen.
186 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • raf peeters

  Gisteren stond op de parking van Decathlon niet minder dan zeven wagens met een O plaat ,er word wel degelijk misbruik gemaakt van statuut oldtimer.

 • paul van de velde

  Europa wil dat oldtimers 30 jaar oud zijn.

 • MandaatGezocht

  En hier maakt de overheid zich druk om? Die paar die in een oude auto rijden? Man man man waar moet dat heen.

 • paul van de velde

  De laatste keer dat ik ben gaan stemmen.

 • Jefke met de Pet Houben

  Tja, er komen teveel oldtimers bij doordat de werkmens schaamteloos gepluimd blijft worden,zelfs geen tweedehands karretje meer kan kopen en het steeds langer moet stellen met dezelfde auto.Dan laten de graaiende dieven toch de kans niet liggen om er een nieuwe melkkoe van te maken, zeker?En die vereiste grens van 25-30 jaar voor oldtimer met bijkomende afpersing zullen ze nog wel optrekken tot 50-60 jaar zodat iedereen fors zal blijven betalen voor de héle levensduur van elk voertuig.

Meld een bug