Vlaanderen naar rechts, Wallonië naar links: vorm daar maar eens een federale regering mee

Terwijl Vlaanderen almaar rechtser wordt - mede dankzij Bart De Wever en zijn N-VA - rukt in Wallonië links op: de PS van Elio Di Rupo blijft er groeien. Niet bevorderlijk voor een vlotte regeringsvorming.
Photo News Terwijl Vlaanderen almaar rechtser wordt - mede dankzij Bart De Wever en zijn N-VA - rukt in Wallonië links op: de PS van Elio Di Rupo blijft er groeien. Niet bevorderlijk voor een vlotte regeringsvorming.
Een ruk naar rechts in Vlaanderen, een ruk naar links in Wallonië: één week voor de verkiezingen van 26 mei wordt het pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het straks kan worden om een coherente federale regering te vormen. Op basis van De Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir wordt het zowel voor centrumrechts als -links erop of eronder.

"Rechts is cool", constateerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken donderdagavond op een druk bijgewoonde meeting in de Gentse studentenbuurt. En effectief: zonder onverwachte kentering lijkt de comeback van extreemrechts hét feit van 26 mei te worden. Opvallend is dat dit niet helemaal ten koste gaat van N-VA. Die verliest tegenover 2014 weliswaar een kleine 4%, maar de winst van VB bedraagt bijna 9%. Dat doet vermoeden dat N-VA nog altijd kiezers blijft afsnoepen van Open Vld, dat met 11,2% naar een dieptepunt zakt. CD&V (17,1%) krabbelt tegenover de peiling van februari weer wat recht, wat best verrassend is na de moord op Julie Van Espen en de discussie over justitie, bevoegdheid van Koen Geens. Vermoedelijk profiteert CD&V dus van een 'Crevits-effect', al lijkt Vlaams minister-president worden er niet echt in te zitten voor 'heilige Hilde'. Om Bart De Wever (of, wie weet, Jan Jambon) van het Martelaarsplein weg te houden, is volgens de nieuwste peiling een coalitie van vier partijen (CD&V, Groen, Open Vld en sp.a) nodig.

Dat komt onder meer doordat Groen het wat laat afweten. Met 12,1% doen de ecologisten het nog altijd beter dan in 2014, maar het is niet meer de 15,6% van in februari. Te vroeg gepiekt, lijkt het harde verdict. Tel de score van Groen samen met die van sp.a (11%) en PVDA (4,7%), en links is vandaag 27,8% waard in Vlaanderen. Dat is beter dan in 2014, maar niet veel (+2,4%). Het rechtse blok - Vlaams Belang, N-VA, Open Vld - groeit amper (+0,4%), maar wordt wel radicaler.

Kleine opsteker

In Franstalig België is het omgekeerde aan de gang. Voor een Waalse regering hebben PS (28,5%) en Ecolo (19,1%) bijna geen derde partner meer nodig, want ze blijven allebei groeien. Tel er de scores van PTB en DéFI bij en zes op de tien Walen stemmen straks links. Dat MR (22,7%) er weer rechtkrabbelt, is slechts een kleine opsteker voor premier Michel. In Brussel blijven de liberalen immers hangen op 15,5%, achter PS (17,3%) en een onwaarschijnlijke 22,9% voor Ecolo. De conclusie is dus dat Bart De Wever (N-VA) weleens gelijk kan krijgen met zijn theorie over een snelle regeringsvorming in de drie deelstaten en vervolgens een patstelling op federaal niveau.

BELGA199 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan vanderwallen

  Inderdaad, niet eenvoudig. Het zijn twee afzonderlijke landen voor de (dure) prijs van één.

 • Leo Peeters -Duym

  @Jose Van Hauwaert, pleiten voor confederalisme in België is een bedrieglijke utopie, dat lukt immers nooit zonder de Franstaligen die zo gek niet zijn om in eigen voet te schieten. Maar ook daar heeft bedrieger De Wever een oplossing voor. De Franstaligen hoeven niet in eigen voet te schieten, het confederalisme van De Wever houdt immers in dat de financiële 'solidariteit' met de Franstaligen voortduurt met Vlaams geld. De Wever houdt zijn kiezers voor de gek.

 • Marc Baeyens

  De divergentie tussen onze twee taalgemeenschappen zal uitgroeien tot de splitsing van het land. Tenzij de Vlaamse trado-partijen en alle Franstalige partijen willen inzien dat een confederatie de reddingsboei voor België is. Iedere gemeenschap beschikt dan over haar eigen bevoegdheden en samen kunnen ze akkoorden maken voor zaken die beter op federaal niveau worden beheerd. / Vrijwillige akkoorden houden veel beter stand dan opgelegde verplichtingen.

 • Leatherman Bulge

  De Wever rijdt Vlaanderen nog wat dieper de afgrond in, het moet en zal splitsen ongeacht de prijs, als hij zijn gelijk maar krijgt, de ziekelijke narcist.

 • Marcel Willems

  Het taalfederalisme zoals dat nu bestaat kost ons 16 miljard op jaarbasis.Dus is er geen enkle reden om met zes regeringen verder te gaan Links en rechts hebben maar één taak ,dit op orde zetten en compromissen sluiten