Vlaanderen moet lokale politie drastisch hertekenen: “Sommige zones kunnen amper basispolitiezorg garanderen”

Mozkito
Een studie van de UGent, zestien jaar na de politiehervorming, legt bloot dat veel lokale politiezones te klein zijn. Sommige korpsen kunnen hun basistaken amper uitvoeren, schrijft De Tijd zaterdag.

De vorige minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), liet onderzoeken hoe het gesteld is met de 186 lokale politiezones in ons land. Voor de ruim honderd Vlaamse politiezones bevraagde de UGent 407 mensen, onder wie 263 burgemeesters, 95 politiekorpschefs, naast de politievakbonden, gouverneurs en procureurs. Voor de provincie Limburg bleef het onderzoek beperkt omdat daar vroeger al soortgelijk onderzoek is gevoerd.

De conclusies van het onderzoeksrapport, dat eerder al deels in de Krant van West-Vlaanderen stond en dat De Tijd in handen kreeg via N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote, zijn onrustwekkend. "In het politielandschap zijn er zones die zich prima uit de slag trekken, maar er zijn ook politiezones die dat niet kunnen. In het onderzoek is vastgesteld dat een aantal zones het al moeilijk heeft om de basispolitiezorg te garanderen."

Om de situatie te verbeteren, geven de onderzoekers verschillende scenario's om het aantal politiezones drastisch te verminderen. In Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant zou nog ongeveer een derde van het huidige aantal overblijven.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk GEELEN

  Waarom niet zones maken zoals de oude rijkswachtdistricten (wel de eerste) want nadien waren het megadistricten en die waren te groot.

 • Jan Van de Velde

  Akkoord met Johan Billiet! Eén nationale politie en meer investeren in politie en leger door te besparen op overbodige politici en bestuursniveaus.

 • Johan Billiet

  we hebben geen lokale politiek bemoemde sheriffs met politielakeien nodig, wel één grote federale politiestructuur met locale vertakkingen...ach ja...hadden we vroeger al, Rijkswacht genoemd...maar was zodanig goed en relatief incorrupt en onbeïnvloedbaar dat de "politiek" het weg wou...Nu hebben we een kakafonie van statuten, opleidingen, uniformen, voertuigen, kleuren dat niemand nog weet wat wat is...enfin..ne mens pakt dat niet meer serieus...

 • Bruno Vermeire

  Het is een probleem van te grote of te kleine politie zones, het probleem is dat er te weinig agenten zijn om al de taken uit te voren waarvoor ze zijn aangeworven. Kijk maan naar de agenten in uw wijk, spijtig ze zijn er niet. Zie het aantal buurtbewakers. Zie het aantal ingehuurde privé firma's. Allemaal taken van de politie. Wie kent zijn buurtpolitie ? Wie heeft hem nog gezien.

 • patrick morel

  Kleine gemeenten moet verplicht fusioneren en zo worden politiezones ook groter. Vlaanderen is een lappendeken van kleine gemeenten en politiezones, gevolg te veel bazen. en dat kost handenvol geld, dat kan beter besteed worden.