Vlaanderen krijgt in 2019 meer wolven

Een uniek beeld, want in kleur, van wolvin Naya, gemaakt door een vrijwilliger van Natuurpunt.
Thomas Eerdekens Een uniek beeld, want in kleur, van wolvin Naya, gemaakt door een vrijwilliger van Natuurpunt.
In 2019 zullen in Vlaanderen meer wolven rondlopen, voorspellen wolvenkenners vandaag in Het Belang van Limburg. Niet alleen worden tegen mei de eerste Limburgse welpjes van Naya en August verwacht, vanuit Duitsland zullen nog meer wolven naar Vlaanderen afzakken. Schapenhouders wordt nu al aangeraden hun voorzorgen te nemen.

De twee wolven die zich dit jaar vestigden op het militair domein van Leopoldsburg en het aansluitende Bosland, zijn een koppel. "Rond mei zullen een vijftal welpjes worden geboren", voorspellen wolvenexperten Koen Van Den Berge (INBO) en Dries Gorissen (ANB). Het afgelopen jaar werden in Duitsland bovendien meer dan vijfhonderd wolvenjongen geboren. "Ook daarvan gaan er richting Vlaanderen afzakken.”

lees verder onder de foto:

Naya en August.
BELGA_HANDOUT Naya en August.

Rescue-kits

Wolven voeden zich met herten en everzwijnen, maar jagen ook op schapen. "Vanaf het voorjaar zijn er via de overheid rescue-kits beschikbaar. Als er een schaap gepakt wordt, komen wij onmiddellijk ter plaatse. Op één dag tijd plaatsen we elektrische draden om de rest van de kudde voorlopig te beschermen. Maar schapenhouders kunnen best zelf investeren in een permanent wolvenraster.”

August.
BELGA_HANDOUT August.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc de Groot

    Dat is nu nog eens goed nieuws, nu nog wat minder wolven in de politiek en de maatschappij en we zijn op de goede weg, prettige feestdagen !

  • Gert vyncke

    Laat de natuur heropleven, er is al zoveel door de mens verwoest. Wolfje