Vlaanderen investeert in groene speelplaatsen

Ton Wiggenraad
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) maakt werk van meer groene speelplaatsen. Ze voorziet 100.000 euro om de komende maanden in 25 scholen bomen, planten en duurzame speeltuigen te plaatsen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag.

Recent onderzoek van de KU Leuven en de vzw Kind & Samenleving wijst uit dat kinderen tot de helft minder buiten spelen dan in de jaren tachtig. Nochtans is ravotten in de natuur erg belangrijk voor hun fysieke en sociale ontwikkeling. Dat de Vlaamse speelplaatsen vaak saai, verhard en zelden open zijn voor gebruik door de buurt, helpt niet.

Daarom wil Schauvliege meer gras, struiken, houten schommels en boomhutten op de pleintjes. Ouderraden kunnen vanaf half december voorstellen indienen. De 25 leukste en natuurvriendelijkste projecten krijgen 4.000 euro voor de aanleg van hun groene speelplaats. Daarbovenop doneert KBC, als partner van het project, nog eens 1.000 euro voor professionele begeleiding bij onder meer de keuze van planten. "Wie zijn nieuwe plein ook openstelt buiten de schooluren en toegankelijk maakt voor personen met een handicap, heeft alvast een streepje voor", luidt het in de krant.